Matintolerans självtest

Brottas du med återkommande uppblåst mage, eksem, huvudvärk eller trötthet? Ospecifika eller diffusa symtom kan bero på en födoämnesöverkänslighet eller intolerans mot något du äter eller dricker. Här kan du läsa om de vanligaste tecknen på matintolerans, vad som orsakar överkänslighet mot olika livsmedel, samt hur du går tillväga för att testa dig för födoämnesintolerans.

Klicka här för att beställa ditt matintoleranstest redan idag!

Vad är matintolerans?

Ordet intolerans används som synonym för överkänslighet. Matintolerans, även kallat födoämnesallergier (typ III), skapar låggradiga inflammationer i kroppen, något som i sin tur kan vara orsak till många olika hälsoproblem. Matintolerans orsakas av en reaktion mot vissa födoämnen, tillsatser eller konserveringsmedel som finns i mat eller dryck. En intolerans betyder att du saknar de enzymer som behövs för att bryta ner och absorbera vissa ingredienser. Till skillnad från allergier är matintoleranser ofta fördröjda, vilket betyder att det kan dröja flera timmar eller till och med dagar innan du märker av några symtom. På grund av fördröjd reaktion är det väldigt svårt att på egen hand lista ut vilket eller vilka ämnen som orsakat symptomen.

Vilka är symtomen på matintolerans?

Kort sagt är matintolerans en sorts långsam och gradvis reaktion som kan visa sig genom många olika symptom. Hos personer som lider av matintolerans förhindras en fullständig matsmältning, något som kan ge symptom som:

  • Magsmärtor
  • Förstoppning 
  • Diarre
  • Gaser och magkramper
  • Uppspändhet i buken 
  • Övervikt 
  • Illamående

Matintolerans kan även uppvisa mer diffusa symptom som dåsighet, trötthet, sömnstörningar, övervikt, huvudvärk, hjärtklappning, hudutslag, eksem, kliande ögon, täppt näsa, ångest, rastlöshet eller hjärndimma.

Personer som har problem med matintoleranser har ofta andra bakomliggande problem i mage och tarm. Om tarmarna får i sig sådant som de har svårt för och saknar de enzymer som de behöver för att ta hand om och bryta ner det uppstår ofta vad som kallas för läckande tarm. Det innebär sin tur att näringen bara går rakt igenom kroppen utan att kroppen tar upp den eller tillgodogör sig den till fullo. Det är därför vanligt att man vid matintoleranser även ser bristtillstånd som bland annat järnbrist och d-vitaminbrist.

Vad är skillnaden mellan matintolerans och matallergi?

Matintolerans förväxlas ofta med matallergi. Båda är negativa reaktioner på mat, men får inte förväxlas med varandra. I stora drag handlar det om att matintolerans särskiljer sig från matallergi genom att den inte involverar antikroppar i immunsystemet.

MATINTOLERANS orsakas av kroppens oförmåga att bryta ner och smälta vissa livsmedel, oftast till följd av brist på enzymer i matsmältningsprocessen. Som ett resultat av detta uppstår irritation och inflammatoriska processer längs tarmväggen. Enkelt uttryckt kan man säga att tarmen förlorar sitt “filter” vilket gör att mikrober, toxiner och osmälta matmolekyler kan passera ut genom tarmbarriären och in i blodet. Dessa matmolekyler måste tas om hand av antikroppar som kroppen bildar — en matöverkänslighet har uppstått.

MATALLERGI är en immunreaktion där kroppens egna försvarsceller klassar ofarliga proteiner som ett farligt ämne och bildar specifika IgE-antikroppar. Reaktionen vid matallergi sker direkt, vanligtvis inom 2 timmar, och är oberoende av intagen mängd. Karakteristiskt symptom vid allergiska reaktioner är hudirritation, buksmärtor, diarré, andningssvårigheter och i de allvarligaste fallen anafylaktisk chock.

Hur kan man se skillnad på matallergi och matintolerans?

Vid matallergier uppstår reaktionen varje gång maten konsumeras och kan utlösas även av en liten mängd av den allergiframkallande födoämnet. Personer med diagnostiserade matallergier rekommenderas att undvika livsmedlet helt och hållet. Matintolerans ger istället en fördröjd reaktion som uppstår timmar till dagar eller till och med dagar efter intaget. Personer med matintolerans kan ibland klara en mindre mängd, eller en dosrelaterad mängd vid specifika tillfällen, utan att få symptom. Ett exempel är att en person med laktosintolerans skulle kunna dricka mjölk i kaffe eller ett mindre glas mjölk, men får en reaktion om han eller hon dricker flera glas mjölk.

Hur vanliga är matintoleranser?

Matallergier drabbar cirka 1 procent av vuxna och 7 procent av barn. Matintolerans är mycket vanligare. Faktum är att någon typ av överkänslighet har upplevts hos nästan alla. Vilken mat som helst kan orsaka matintolerans, men vanliga triggers är vete, gluten, ägg, laktos och kaffe.

Vad orsakar matintolerans?

Det finns många faktorer som kan bidra till matintolerans. Det kan bero på stress, antibiotika, långvarig användning av läkemedel, alkohol, eller matvaror som irriterar mage-tarmkanalen. Vanligtvis beror det på brist på enzymer som är nödvändiga för att bryta ner vissa proteiner som finns i mat. Det är också vanligt med intoleranser mot kemiska tillsatser som konserveringsmedel, färgämnen och enkla salter som ofta tillsätts för ökad hållbarhet, stabilitet och smak.

Hur behandlas matintoleranser?

Genom att lära dig vilka livsmedel, samt vilka mängder av dessa, som just din kropp kan hantera så kan du förebygga symtom som är förknippade med matintoleranser. När maten som utlöser reaktioner är identifierad, så rekommenderas att du undviker denna mat under en period, åtminstone i 3 månader. Genom att utesluta de födoämnen ur kosten som immunsystemet reagerar mot, är det möjligt att minska inflammationen, avlasta kroppen och få symptomen att avta. Ibland kan det ta upp till 2 år innan besvären har möjlighet att förbättras, detta beror delvis på hur skadad tarmbarriären är. Efter en period av uteslutning från kosten kan man testa långsam och försiktig återföring av livsmedlet.

Vad kan en obehandlad matintolerans leda till?

En obehandlad intolerans kan så småningom gå över till allergi om man inte undviker födoämnet ifråga en tid. En skadad tarmbarriär till följd av matintolerans kan även utlösa en serie av reaktioner samt försämra effektiviteten hos andra organ, något som bl.a kan leda till:

  • Flera sorters allergier (pollenallergi, pälsdjursallergi etc.)
  • Eksem 
  • Chrons´ sjukdom
  • Fibromyalgi och andra värksjukdomar
  • Depression 
  • Astma
  • Hypotyreos

 

Onlinezon AB
Rönnowsgatan 8c 
252 25 Helsingborg SWEDEN
Du hittar våra tester på: 
Kronans ApotekApoteket Hjärtat
Säkra betalningar med:
Betalningar med KlarnaBetalningar med SwishBetalningar med kort
Expressleverans med:
Leverans med Early BirdLeveranssätt BudbeeLeveranssätt Postnord

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Vill du ta del av de senaste produkterna, erbjudanden och rabattkoder? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. 

Jag har läst och godkänner Quicktest's sekretess & integritetspolicy
Följ oss på Facebook och Instagram för att ta del av våra senaste erbjudande.
Onlinezon AB
Organisationsnummer: 559020-1470
Quicktest NorgeQuicktest DenmarkQuicktest FinlandQuicktest BelgiumQuicktest Europe