fbpx

Direkt i brevlåda

Fri retur

Fri frakt över 395kr

Gluten ”Allergi”

Vad är egentligen gluten-allergi? Låt oss börja med att reda ut några saker. Tillståndet eller sjukdomen gluten-allergi finns inte. Gluten är ett protein som finns i sädeslag, såsom vete, korn och råg. Vissa individer är allergiska mot vete, men det är inte detsamma som en glutenallergi. Allergi mot t.ex vete kallas spannmålsallergi. Glutenallergi är alltså både vilseledande men även felaktig term som ofta förväxlas med spannmåls/veteallergi, eller ibland celiaki.


Det finns alltså inget som heter gluten-allergi eller att man är allergisk mot gluten – men det finns däremot ett tillstånd som heter celiaki (glutenintolerans) och det kan vara allvarligt om det inte diagnostiseras eller behandlas. Symtom på celiaki inkluderar bl.a diarré efter att ha ätit glutenhaltiga produkter, utslag, viktminskning eller svårighet att öka i vikt. Diagnos av celiaki kan endast göras av en läkare. Det måste också göras när personen äter mat som innehåller gluten.

Så för att summera upp: Gluten-allergi finns inte. Glutenintolerans (Celiaki) och spannmålsallergi är två helt olika sjukdomar.

Oavsett om du kan vara glutenintolerant eller allergisk mot spannmål så finns det idag smarta och tillförlitliga självtester. Quicktest Glutentest är tillförlitligt och enkelt att utföra. Ett snabbt stick i fingret, droppa ner en droppe blod och därefter är det bara att avläsa resultatet.

Publiceringsinformation

Faktagranskad 2020-08-11 av
Leg Läkare
Leg Sjuksköterska