Järnbrist är vanligt. Symptomen kan vara nedstämdhet, ångest och allmän oro. Ett enkelt test som du gör hemma ger dig svar direkt. Järn är ett mycket viktigt ämne för att kroppen ska bilda tillräckligt med röda blodkroppar. Järnbrist gör att kroppen inte syresätts tillräckligt. Det finns olika orsaker till järnbrist, men oftast beror det på att man förlorar mycket blod vid kraftig menstruation, drabbas av magsår eller andra tarmsjukdomar eller råkar ut för en olycka där man förlorar mycket blod snabbt.
Om du misstänker järnbrist - självmedicinera inte med järntabletter, testa först. Järnbrist gör att din kropp inte syresätts på ett normalt sätt, detta kan göra att man inte mår bra. Normal syresättning är avgörande för ett gott välbefinnande, tyvärr testas inte järnbrist vid kontakt med sjukvård. Det är troligtvis en av orsakerna till att detta test är en av våra mest sålda självtester. Är du nyfiken på syresättning har vi även en syremätare, denna placeras på fingret och mäter din aktuella syreupptagning. Den ska inte förväxlas med ett vårt järnbrist-test men många använder den som ett komplement.
Här kan du läsa om vårt järnbristtest.
De vanligaste symtomen vid järnbrist är:
- Trött- och orkeslöshet
- Ångest & oro
- Yrsel
- Hjärtklappning
- Öronsus
- Andfåddhet
- Blek hy
- Låg energi
Om blodbristen är långsam och pågår under en längre tid anpassar sig kroppen och besvären kan vara lindriga trots att man lider kraftig brist på järn.
Vem riskerar att drabbas av järnbrist?
- Fertila kvinnor och kvinnor i puberteten
- Ammande kvinnor
- Vegetarianer och veganer
- Personer med kroniska mag- och tarmproblem
Kroppens förmåga att ta upp järn försämras också med åren, varför järnbrist är relativt vanligt hos äldre.
Järnbrist kan ge en försämrad sköldkörtel
Det finns forskning på att en långvarig järnbrist kan förorsaka en försämrad sköldkörtelfunktion, s.k. hypotyreos. Järn är nämligen nödvändigt för att kroppen ska producera sköldkörtelhormoner (tyroxin, T4, och trijodtyronin, T3), som i sin tur påverkar många av kroppens funktioner och styr ämnesomsättningen. Vid brist på järn minskar omvandlingen av aminosyran fenylalanin till tyrosin, där tyrosin är en föregångare till sköldkörtelhormonerna. Personer med glutenintolerans har också sämre förmåga att ta upp järn.
Olika typer av järnbrist
Huvudsakligen beror järnbrist på att man har för få röda blodkroppar eller för lite av hemoglobin, blodets färgämne. En kombination av de båda kan också förekomma och orsakerna överlappar ofta varandra. För lite järn i blodet kallas för järnbristanemi. Blodbristen gör att kroppen syresätts sämre och hjärtat behöver jobba hårdare.
Kroppen har ett reservförråd av järn, men om det minskar stadigt så förmår kroppen till slut inte bilda tillräckligt många röda blodkroppar. Blodvärdet sjunker och man kan bli hängig, trött och blek. Då behövs ett extra tillskott av järn.
Behandling mot järnbrist
Järnbristanemi som beror på rikliga menstruationsblödningar behandlas vanligtvis med järntillskott och blodkontroll. Långvarig behandling är ofta ett måste och pågår vanligen så länge menstruationerna finns kvar.
Andra som lider av järnbristanemi blir ofta av med blodbristen efter bara några veckors behandling med extra tillskott av järn. Det ges i form av järntabletter eller, om nivåerna är mycket låga, som sprutor. Om en bakomliggande sjukdom är orsak till järnbristen så kan en annan behandling vara nödvändig.
Vad kan man göra själv?
Det är viktigt att äta en allsidig kost. Fisk, skaldjur och kyckling är bra och järnrik kost precis som gröna grönsaker. Framför allt bör du som är kvinna och befinner dig i puberteten eller klimakteriet vara uppmärksam på järnnivåerna. Rekommenderad dos för kvinnor i fertil ålder är 15 milligram. Motsvarande nivå för icke-fertila kvinnor och män är 9 milligram dagligen.
Ett bra sätt är att ta vårt järntest som mäter nivån av ferritin i blodet – vilket är direkt proportionerligt mot dina järnnivåer. Du får då besked direkt om dina depåer av järn är tillfredsställande. Skulle det inte vara så kan du kontakta din vårdcentral eller sjukhusrådgivningen för att komma tillrätta med din järnbrist.
Vilka de vanligaste symptomen på järnbrist?
Symptom är ofta individuella och ditt allmäntillstånd kan påverkas av många olika saker men nedan listas de vanligaste symptomen:
- Trötthet
- Yrsel
- Huvudvärk
- Orkeslös
- Irritation
- Blekhet
- Lätt depression
- Sus i öronen
- Okoncentration
- Hjärtklappning
- Lätt andfåddhet
- Försämrat minne
Våra bästa tips för att undvika järnbrist
Följande livsmedel hämmar järnupptaget och bör undvikas om du lider av järnbrist:
- Kaffe, te och choklad.
- Kalcium, undvik stort mejeriintag i samband med måltid.
- Fytinsyra som finns i skalet på spannmål.
Våra bästa tips för att få i sig mer järn
Kött och fisk är animaliska källor som inne håller järn.
Andra goda järnkällor är:
- Gröna blad t.ex broccoli, ruccola och spenat. Både färska och frysta.
- Nötter och frön
- Torkad frukt t.ex aprikos
- Fullkornsprodukter t.ex grovt bröd, fullkornspasta, fullkorns ris
- Baljväxter
- Lagad mat i gjutjärnsgryta eller stekpanna. Järnet från kärlet kan gå över till maten, detta är dock inte verifierat av någon myndighet.
C-vitamin hjälper kroppen att ta upp järn.