Hypotyreos är vanligt, speciellt bland kvinnor, och många har sjukdomen hela livet. Hypotyreos innebär att sköldkörteln tillverkar för lite sköldkörtelhormoner. Kroppen går på lågvarv och man får en låg ämnesomsättning.
Den vanligaste orsaken till hypotyreos är att kroppens eget immunförsvar har angripit sköldkörtel och orsakat en inflammation som förstör körtelvävnaden. Det finns även andra orsaker och det kan t.ex sjukdom i sköldkörtel eller hypofysen, jodbrist eller om man tidigare har operetts eller blivit behandlad mot struma.
Vanliga symptom vid hypotyreos kan vara
- Trötthet och nedsatt ork
- Att känna sig frusen
- Depression
- Koncentrationssvårigheter
- Viktuppgång och svårt att gå ner i vikt
- Förstoppning
- Torr hud och hår
- Sämre minne
- Svullen i ansiktet
- Mörkare röst
- Bradykardi (onormalt låg hjärtverksamhet)
- Blek hy
- Huvudvärk
- Avsaknad av sexlust
Hos kvinnor kan även menstruationsrubbningar vara symptom på hypotyreos. Ibland kan du ha en förstorad sköldkörtel vid hypotyreos, så kallad struma. Obehandlad hypotyreos som pågått under lång tid kan leda till allvarliga sjukdomstillstånd.
Utredning och behandling
TSH-nivån i blodet är den känsligaste indikatorn på rubbningar i sköldkörteln. Höga nivåer av hormonet TSH i blodet indikerar en underaktiv sköldkörtel, s.k. hypotyreos. Genom att mäta TSH i blodet kan man upptäcka en eventuell sköldkörtelrubbning i tidigt skede och med hjälp av vidare läkarutredning och medicinering undvika allvarliga hälsokomplikationer. Som regel behöver du ta blodprover vid ett par olika tillfällen för att läkaren ska kunna säkerställa diagnosen.
Vid konstaterad diagnos får du behandling med läkemedel som ersätter bristen på hormon som kroppen skulle ha bildat. Det kan ta flera månader eller upp till ett år innan hormonnivåerna har normaliserats och individanpassats på rätt sätt. Du behöver träffa en läkare med jämna mellanrum för att kontrollera dina värden och eventuellt justera dina läkemedel i takt med att kroppen och ämnesomsättningen förändras.