Syremätare

Vi är mycket stolta och glada att kunna presentera en CE-märkt syremätare på Quicktest! Men vad kallas denna apparat egentligen? Är det syremätare eller är det oximeter, pulsoximeter? Vi har valt att kalla den ”syremätare”. Den rätta benämningen är dock pulsoximeter då den även mäter din puls.

Vi på Quicktest tror att en syremätare kan bli nästan lika vanlig som en vanlig termometer, syremätaren ger nämligen viktig information. Om du haft lunginflammation eller andra infektioner i luftvägarna vet du hur en nedsatt syreupptagning påverkar dig. Ofta mäts syreupptagning vid kontakt med t.ex vårdcentral och sjukvård. Det är alltså en viktig markör för vårdpersonal. 

Här kan du köpa en syremätare.

I dessa coronatider har vi tagit mot många frågor om just syremätare, många är oroliga och vi vill vara tydliga med att en syremätare inte ska användas för att ställa diagnos. Den kan dock fungera som ett hjälpmedel för att fastställa låg syremättnad. Något av det första som kontrolleras är just syremättnad. För att kunna kolla detta värde (som anges i procent) krävs en så kallad oximeter. Idag benämns de oftast som syremätare eller spirometer.

Vad är en syremätare?

Syre transporteras i blodet via de röda blodkropparna. Syremättnaden mäts genom att kontrollera mängden hemoglobin i ditt blod. Detta sker genom att mäta hur mycket ljus som absorberas i ditt blod. Mätningen sker i procent från 0-100%.
Normal syresättning är mellan 95-100%.
Mätningen sker genom att syremätaren placeras på ett finger, vissa mätare kan även fungera på en örsnibb.

När används syremätare?

Individer med kända lungsjukdomar kan ha lägre syresättning. Även de som får t.ex infektioner i luftrören samt lunginflammation kan råka ut för låg syresättning. Detta yttrar sig ofta i en kraftig trötthetskänsla, speciellt vid fysisk aktivitet. Är syresättningen onormalt låg kan en kort promenad göra att man känner sig svag.
En syremätare kan i dessa fall hjälpa vårdpersonal att ställa diagnos. Dagens syremätare är mycket tillförlitliga, ofta har de en träffsäkerhet på +/-1%.

Quicktest marknadsför en modell som är speciellt anpassad för konsument, dvs av en person som normalt inte har medicinsk utbildning. Tekniken härstammar från samma apparatur som används inom sjukvården, givetvis är vår syremätare CE-märkt. Den står under samma kontroll som övrig medicinteknisk utrustning, därför kan du vara trygg med vår syremätare.

Therese Hultberg

Leg. Sjuksköterska

Publiceringsinformation

Faktagranskad 2020-08-15 av
Leg Läkare
Leg Sjuksköterska

Onlinezon AB
Rönnowsgatan 8c 
252 25 Helsingborg SWEDEN
Du hittar våra tester på: 
Kronans ApotekApoteket Hjärtat
Säkra betalningar med:
Betalningar med KlarnaBetalningar med SwishBetalningar med kort
Expressleverans med:
Leveranssätt InstaboxLeveranssätt BudbeeLeveranssätt Postnord

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Vill du ta del av de senaste produkterna, erbjudanden och rabattkoder? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. 

Jag har läst och godkänner Quicktest's sekretess & integritetspolicy
Följ oss på Facebook och Instagram för att ta del av våra senaste erbjudande.
Onlinezon AB
Organisationsnummer: 559020-1470
Quicktest NorgeQuicktest DenmarkQuicktest FinlandQuicktest BelgiumQuicktest Europe