Chatta med oss!

Vad kan brist på järn leda till?

Järnbristen är något av en folksjukdom vilket kan tyckas märkligt i en tid då vi har ett överflöd av mat och kosttillskott att tillgå. Det som kan vara lite lurigt med järnbrist är att den inte alltid ger symptom. Något som kan komma som en överraskning är att man kan ha ett bra blodvärde men ändå lida av brist på järn.

Det är viktigt att man med jämna mellanrum tar reda på att man har tillräckligt mycket järn i kroppen för järnbrist kan leda till olika typer av problematiska hälsotillstånd som:

Blodbrist – Det här är det värsta som kan hända och något som man kan behöva få mer intensiv vård för. Då det inte finns tillräckligt med röda blodkroppar i blodet kan syret inte transporteras effektivt till kroppens olika delar. Resultatet är att man blir trött, blek och orkeslös. Dessutom så kan blodbristen leda till farliga följdsjukdomar då kroppens naturliga immunförsvar inte längre fungerar som det ska.

Psykiska problem – Det är också så att man kan må mentalt dåligt av järnbrist. Man kan till exempel bli deppig, få ångest, panikattacker och få svårt att känna motivation.

Yrsel – Bristen på järn kan också leda till att man blir yr. När man reser sig upp snabbt så kan man få känslan av att allting snurrar och det kan vara mycket obehagligt. En del kan till och med börja ramla av järnbristen vilket är farligt, detta särskilt för äldre personer med sköra ben.

IllamåendeJärnbristen kan också leda till illamående eller att man får mag- och tarmproblem som till exempel förstoppning.

För att undvika järnbrist eller råda bot på den så är det viktigt att man får i sig mat med järn, folsyra och även B12 vitamin. Detta får man via vanliga matvaror såväl som med kosttillskott som är särskilt framtagna för att snabbt ge mer järn.

Therese Hultberg

Leg. Sjuksköterska

Quicktest Onlinezon AB
Rönnowsgatan 8c 
252 25 Helsingborg SWEDEN
Säkra betalningar med:
Expressleverans med:
Följ oss på Facebook och Instagram för att ta del av våra senaste erbjudande.
Quicktest Onlinezon AB
Organisationsnummer: 559020-1470
Quicktest NorgeQuicktest DenmarkQuicktest Finland
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram