Så vet du om du har normalt blodsocker

Har du koll på ditt blodsocker och vad som händer om värdet blir för högt eller för lågt? Ett stabilt blodsocker är en nyckel till en god hälsa och viktigare än vad många tror. Ett blodsocker som åker upp och ner innebär en ökad belastning på kroppen. På lång sikt kan kraftiga blodsockersvängningar öka risken att drabbas av ögonskador, njursvikt och hjärt- och kärlsjukdomar.

Blodsockerbalansen - Hur påverkar den oss?

Blodsocker (blodglukos) är kroppens energikälla och finns i blodet. För att våra celler skall kunna tillgodogöra sig glukoset behövs det insulin, som är ett hormon som bildas i bukspottkörteln. När vi äter stiger blodsockret för att senare sjunka igen tack vare att det regleras av insulinet. När blodsocker­värdena börjar bli för låga aktiverar bukspottskörteln ett annat hormon (glukagon) som frisläpper glukosen från depåerna så att sockret ligger på en lagom nivå för att försörja kroppens vävnader. Alla människor har högt och lågt blodsocker under en dag. När processen fungerar som den ska är det balans mellan det vi äter och hur kroppen kan använda sig av energin.

Så får du koll på ditt blodsocker

Våra kroppar är fantastiska maskiner. Våra hormoner är en vacker och komplex orkester av triggers, signaler och budskap, alla designade för att fungera i harmoni. Men ett hormon i oordning kan också kasta bort andra, vilket betyder att organ, processer och kroppssystem inte fungerar som de ska. Ett balanserat och normalt blodsocker ligger ungefär mellan 4,0 till 6,0 mmol/L fastande, och upp till max 8,7 mmol/L efter måltid. Du kan hålla ett öga på ditt blodsocker med en blodsockermätare.

Varför är det viktigt med ett normalt blodsocker?

Det enkla svaret är att ett normalt blodsocker som varken är för högt eller för lågt kan få dig att må bättre, orka mer, hålla vikten och undvika hälsoproblem längre fram i livet.

Högt blodsocker

Högt blodsocker, som även kallas Hyperglykemi, är en förhöjd nivå av glukos i blodet än vid normalt blodsocker. När blodsockret är för högt blir kroppen stressad. Du kan känna dig hyperaktiv och energisk, men i själva verket gör du av med energi som du egentligen inte har. Det finns många förklaringar till att blodsockret blir för högt. Det kan till exempel bero på otillräcklig diabetesbehandling med insulin, för stort födointag av kolhydratrik mat och dryck, fysisk inaktivitet, akut sjukdom, stress, med mera.

Vanliga symtom på högt blodsocker kan vara:

  • ökad törst
  • ökade urinmängder
  • trötthet
  • huvudvärk
  • dimsyn

Det är mycket viktigt att du i tid åtgärdar en kraftig förhöjning av blodsockret. Om man har högt blodsocker under långa perioder kan det finnas en risk att utveckla diabetes och som kan ge problem om det inte åtgärdas. Förhöjt blodsocker eller diabetes kan långsamt skada kroppens blodkärl och på sikt leda till hjärt och kärlsjukdom, njursvikt, demens och en rad andra allvarliga sjukdomar.

Om du misstänker att du har högt blodsocker bör du ta kontakt med din vårdcentral för utredning.

Lågt blodsocker

Lågt blodsocker, som även kallas Hypoglykemi, innebär bränslebrist i kroppens olika organ. Med lågt blodsockernivå menas ett tillstånd då blodets sockerhalt är lägre än ungefär 2-3,5 mmol/l. När blodsockret blir för lågt skapar kroppen en motreaktion där den försöker få blodsockervärdet att återgå till det normala. Många körtlar i kroppen aktiveras och producerar hormoner som adrenalin och glukagon (stresshormoner) men även kortisol frisätts. Symtom på lågt blodsocker kallas ofta för insulinkänningar (blodsockerfall). Hur symtom på lågt blodsocker ser ut och vid vilken blodsockernivå dessa symtom visar sig är individuellt.

Vanliga symtom på lågt blodsocker kan vara:

  • Trött och illamående
  • Svettning
  • Darrningar
  • Irritabilitet eller förvirring
  • Oro
  • Hunger
  • Hjärtklappning

Det finns många förklaringar till att blodsockret blir för lågt. Det kan till exempel bero på för lågt födointag, ansträngande fysisk aktivitet, högt alkoholintag (särskilt på fastande mage), stress, insulinintag med mera. Lågt blodsocker är inte farligt om det är tillfälligt, men kan leda till att man blir medvetslös vilket kan orsaka bestående hjärnskador om den är allvarlig eller långvarig.

Therese Hultberg

Leg. Sjuksköterska

Onlinezon AB
Rönnowsgatan 8c 
252 25 Helsingborg SWEDEN
Du hittar våra tester på: 
Kronans ApotekApoteket Hjärtat
Säkra betalningar med:
Betalningar med KlarnaBetalningar med SwishBetalningar med kort
Expressleverans med:
Leverans med Early BirdLeveranssätt BudbeeLeveranssätt Postnord

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Vill du ta del av de senaste produkterna, erbjudanden och rabattkoder? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. 

Jag har läst och godkänner Quicktest's sekretess & integritetspolicy
Följ oss på Facebook och Instagram för att ta del av våra senaste erbjudande.
Onlinezon AB
Organisationsnummer: 559020-1470
Quicktest NorgeQuicktest DenmarkQuicktest FinlandQuicktest BelgiumQuicktest Europe