Prostatatest

Prostatan eller PSA (prostataspecifikt antigen) är en körtel som omsluter den övre delen av urinröret. Vid mannens utlösning blandas vätska från körteln med sädescellerna och bildar tillsammans med dem sädesvätskan. Prostatan har alltså till uppgift att underlätta befruktning. Prostatan är placerad mellan mannens testiklar och anus. Här hittar du mer information om hur man gör ett prostatatest!

Vid godartad prostatförstoring eller prostatacancer är PSA-mängden förhöjd. Med vårt pålitliga prostatatest kan du snabbt och enkelt undersöka om din PSA-mängd är normal. Visar testet på förhöjda nivåer bör du kontakta din läkare eller vårdcentral. Det är dock viktigt att komma ihåg att förhöjt prostatavärde inte behöver tyda på  allvarlig sjukdom. Faktum är att det kan finnas många bakomliggande orsaker till ett förhöjt PSA-värde - ett förhöjt PSA-värde behöver inte betyda allvarlig sjukdom. Vissa aktiviteter som t.ex cykling kan ge tillfällig förhöjning av PSA i blodet. Vårt prostatatest markerar positivt när PSA-nivån är 4 ng/mL eller högre.

Här kan du köpa prostatatest.

Smärtfritt och smidigt prostatatest

Det är enkelt och helt smärtfritt att genomföra vårt PSA-test. Att utföra testet tar bara cirka 10-15 minuter. Bruksanvisningen är på svenska och rikligt illustrerad med text och färgbilder. Vårt prostatatest innehåller:

  • Testkassett med pipett
  • Testlösning
  • Lansett
  • Bruksanvisning

Testet ger dig en bra möjlighet att upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede. I Sverige förekommer ingen allmän screening av mäns prostata (till skillnad från mammografi för kvinnor) och därför är det mycket upp till individen själv att vara proaktiv och testa sig själv.

Hur testet ska tolkas

Vårt prostatatest har en mycket hög tillförlitlighet. Låg koncentration av PSA i blodet gör att risken för att drabbas av prostatacancer under de närmaste åren är liten. Quicktests prostatatest vänder sig främst till män från ca 40 år och uppåt. Prostatacancer är en sjukdom som sällan debuterar före 50-års ålder. Med våra PSA-tester kan du regelbundet testa dig snabbt och smidigt och utan att behöva besöka en vårdcentral.

Prostatcancer är den vanligaste formen av cancer i Sverige och årligen upptäcks 9000 nya fall. Med vårt prostatatest har du en god möjlighet att upptäcka eventuella förändringar i god tid och samtidigt försäkra dig om att du är fullt frisk. Att en av de vanligaste cancerformerna inte screenas som andra cancerformer är anmärkningsvärt, därför är detta test troligtvis vårt viktigaste hemmatest. Att tidigt identifiera eventuella förändringar i prostatan är ofta avgörande för en optimal tillfrisknad.

Mer information om PSA-test från Socialstyrelsen

Allmän information från Socialstyrelsen om prostatatest finner du här

Är testet tillförlitligt?

  • Ja, samma IVD-test utförs inom vården i Europa. Det är dock viktigt att prostatatestet utförs enligt instruktion. Läs manualen noga före testet utförs. Notera också att diverse prostatastimulerande aktiviteter kan påverka testets resultat. Dessa aktiviteter kan vara cykling, transrektala ultraljud och sädesuttömning. Då rekommenderas att avvakta den tid som anges i manual.

Vad ska jag göra om prostatatestet är negativt?

  • Om testet är negativt är du med största sannolikhet fri från sjukdomar i prostatan. Skulle du uppvisa symptom bör du kontakta din läkare, symptom kan bero på många olika saker.

Används blod för att göra testet?

  • Ja, med ett snabbt och smärtfritt stick i fingret fånga några droppar blod upp i en medfäljande pipett. Blodet droppas sedan med den medföljande utspädningsvätskan i testkassetten, efter några minuter avläses resultatet.

Betyder ett positivt resultat att jag har cancer i prostatan?

  • Nej, faktum är att det kan finnas massor med orsaker till ett förhöjt PSA-värde. Några exempel på ett förhöjt PSA-värde är bl.a godartad prostataförstoring som ibland kallas BPH, inflammatoriska och infektiösa prostatasjukdomar (t.ex prostatit). Vissa aktiviteter kan också göra att PSA-värdet tillfälligt stiger. Cykling och sädesuttömning är några exempel. Därför bör du inte utföra prostatatest direkt efter dessa aktiviteter, vår rekommendation är att vänta minst 24h med att utföra testet.

Fredrik Lönnqvist

Leg. Läkare.
Specialist inom internmedicin och endokrinologi

Onlinezon AB
Rönnowsgatan 8c 
252 25 Helsingborg SWEDEN
Du hittar våra tester på: 
Kronans ApotekApoteket Hjärtat
Säkra betalningar med:
Betalningar med KlarnaBetalningar med SwishBetalningar med kort
Expressleverans med:
Leveranssätt InstaboxLeveranssätt BudbeeLeveranssätt Postnord

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Vill du ta del av de senaste produkterna, erbjudanden och rabattkoder? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. 

Jag har läst och godkänner Quicktest's sekretess & integritetspolicy
Följ oss på Facebook och Instagram för att ta del av våra senaste erbjudande.
Onlinezon AB
Organisationsnummer: 559020-1470
Quicktest NorgeQuicktest DenmarkQuicktest FinlandQuicktest BelgiumQuicktest Europe