Kampanj! Köp tester för minst 395kr så får du ett Stelkramp Vaccinationsskydd självtest på köpet!

Magsår

Magsår drabbar många. Ofta ligger en bakterie bakom problemet, bakterien heter Helicobacter pylori. Faktum är att ca 50 till 60% av den vuxna befolkningen har bakterien Helicobacter pylori. Magsår kan även uppstå av andra orsaker. Ett enkelt test kan visa om Helicobacter pylori finns i blodet, nedan beskriver vi mer om magsår och hur detta behandlas. Lite längre ned kan du läsa mer om de vanligaste symptomen.

Ett magsår kan blossa upp för att efter några dagar försvinna, ofta kommer problemen tillbaka. Ett magsår ger ofta smärtor i magens övre del, många upplever även en obehagskänsla som är generell. Bakterien som ofta orsakar magsåret kan leva i kroppen under lång tid, många vet inte ens om det. Men efter några år kan sår uppstå i magsäcken eller tolvfingertarmen. Om såret inte blir behandlar så kan olika sjukdomar uppstå, i vissa fall kan till det orsaka cancer och andra mer allvarliga sjukdomar. Tillståndet går att behandla, det finns mediciner som bekämpar bakterien och det finns även effektiva mediciner som minskar saltsyran som magsäcken producerar. Ett brustet magsår kan dessutom leda till anemi (järnbrist).

Så här ger Helicobacter pylori dig magsår

I många år trodde läkare att magsår endast kom från stress, dåliga matvanor, rökning eller andra livsstil-relaterade orsaker, men när bakterien upptäcktes 1982 kunde medicinvetenskapen konstatera att denna bakterie i många fall var den bakomliggande orsaken till magsåren.
När bakterien väl har tagit sig in i kroppen utsöndras ett enzym (urease) och kroppen svarar genom att öka produktionen av saltsyra vilket attackerar magsäcksväggen som skyddar magsäcken mot den starka syran som finns i magsäcken. När bakterien har skadat slemhinnan i magsäcken uppstår ett magsår. Magsåret kan ge infektioner och påverka hela matsmältningssystemet.
De flesta smittas redan när de är barn, idag misstänker man att bakterien ofta sprids inom ens egen familj. Man kan få i sig bakterien med mat eller med vatten, och den sprids troligen sedan vidare via avföring. God hygien och att alltid tvätta händerna noggrant efter toalettbesök minimerar risken för smitta.

Behandling mot magsår

Ofta läker magsår av sig självt, många vet inte ens om att de har haft ett. Dessvärre kommer det ofta tillbaka, därför ska ett magsår alltid utredas och behandlas av läkare. Om ett magsår inte behandlas kan det utvecklas till ett så kallat blödande eller brustet magsår. Detta kan leda till mycket allvarliga komplikationer.
Behandlingen som finns tillgänglig idag är effektiv och majoriteten blir hjälpta. Behandlingens utformning beror på vad som har orsakat magsåret. I vissa fall sätter läkare in protonpumpshämmare (Omeprazol) tillsammans med antibiotika.
I andra fall räcker det med protonpumpshämmare. Den sistnämnda reducerar mängden saltsyra i magsäcken vilket ibland räcker för att magsäckens slemhinna ska kunna läka. Om magsåret uppstått på grund av Helicobacter pylori sätts ofta två olika typer av antibiotika in. Ofta ges kuren i samband med en protonpumpshämmare tills såret har försvunnit helt.

Magsäcken producerar hela 2 liter magsyra om dagen. Denna syra smälter mat effektivt och relativt snabbt. Syran ska dock inte komma i kontakt med övrig vävnad och därför har magsäcken en slemhinna som stänger inne den kraftigt frätande syran. När denna slemhinna utsätts för Helicobacter pylori eller om magsäcken producerar för mycket magsyra så kan slemhinnan skadas, då kommer den frätande syran i kontakt med vävnad och ett magsår uppstår.

Symptom på magsår

Symptom på magsår kan variera och är ofta olika för varje individ. Dock finns det symptom som kan anses som generella för just magsår, oavsett vad som är den bakomliggande orsaken till magsåret. I vissa fall kan symptomen förvärras av mat.
Nedan beskriver vi de vanligaste symptomen och lite längre ner finner du även de mest förekommande orsakerna till magsår.

En svidande känsla i övre magen – denna kan komma och gå, ofta känns det bättre efter måltid.
Illamående
Diarré

Vad kan jag göra själv för att lindra magsår?

  • Undvik alkohol
  • Ät mer frukt och grönsaker: Att äta rikligt med olika frukter och grönsaker är nyckeln till ett hälsosamt matsmältningssystem. Dessa livsmedel är dessutom rika på antioxidanter vilket hämmar syreutsöndringen. En studie från 2017 visar att detta är viktigt för att förebygga och behandla magsår.
  • Fiber: Kost med kostfibrer minskar risken för att utveckla magsår.
  • Probiotika: Mat som innehåller aktiv bakteriekultur, såsom probiotisk yoghurt, kan hjälpa till att minska Helicobacter pylori (H. pylori) infektion. Probiotika har visat sig förbättra symtomen på matsmältningsbesvär.
  • Vitamin C: Denna kraftfulla antioxidant kan vara effektiv när det gäller att lindra H. pylori, särskilt när den tas i små doser under en längre tid. Frukt, baljväxter och grönsaker, som apelsiner och tomater, innehåller höga halter av vitamin C.
  • Zink: Detta mikronäringsämne är viktigt för att upprätthålla ett hälsosamt immunsystem och läka sår. Ostron, spenat och nötkött innehåller höga halter av zink.
  • Selen: Detta kan minska risken för infektionskomplikationer och kan också främja läkning. Paranötter, tonfisk och hälleflundra innehåller höga halter av selen.
  • Än en gång; Undvik alkohol eftersom de får kroppen att producera mer magsyra. Detta kan leda till magsår.

Fredrik Lönnqvist

Leg. Läkare.
Specialist inom internmedicin och endokrinologi

Publiceringsinformation

Faktagranskad 2020-09-06 av
Leg Läkare
Leg Sjuksköterska

Onlinezon AB
Rönnowsgatan 8c 
252 25 Helsingborg SWEDEN
Du hittar våra tester på: 
Kronans ApotekApoteket Hjärtat
Säkra betalningar med:
Betalningar med KlarnaBetalningar med SwishBetalningar med kort
Expressleverans med:
Leveranssätt InstaboxLeveranssätt BudbeeLeveranssätt Postnord

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Vill du ta del av de senaste produkterna, erbjudanden och rabattkoder? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. 

Jag har läst och godkänner Quicktest's sekretess & integritetspolicy
Följ oss på Facebook och Instagram för att ta del av våra senaste erbjudande.
Onlinezon AB
Organisationsnummer: 559020-1470
Quicktest NorgeQuicktest DenmarkQuicktest FinlandQuicktest BelgiumQuicktest Europe