Kan man bli yr av järnbrist?

Ja, man kan bli yr av att inte få i sig tillräckligt med järn. Järnet är otroligt viktigt för att kroppen ska kunna skapa blodkroppar som för ut syret till alla delar. När man drabbas av järnbrist så kan det leda till många olika symptom och ett av dessa är just att man blir yr och då särskilt när man snabbt rör sig från från stillasittande till stående position. I och med att hela kroppen påverkas på ett så allvarligt sätt då blodvärdet går ner så kan yrsel komma av olika anledningar.

Är det verkligen järnbrist?

Om man upplever yrsel så är det viktigt att man konstaterar att det verkligen rör sig om järnbrist. Det är onödigt att gissa då man snabbt kan ta ett järnbristtest för att se hur det ligger till. Om det är så att man inte har brist på järn men ändå är yr så bör man söka hjälp snarast möjligast. Det här behöver inte betyda att man lider av någon farlig sjukdom. Det kan ju vara så enkelt att man inte sover tillräckligt, eller att man inte dricker som man ska. Yrsel kan även bero på infektioner etc. I vården tas ofta ett CRP-test för att kolla om det föreligger infektion eller inflammation.

Gör ett enkelt hemmatest innan du beställer dyra kosttillskott och köper hem mer köttprodukter. Om det visar sig att du faktiskt har brist på järn så finns det god anledning till att tro att yrseln beror på detta, men även i detta fall så kan det vara klokt att kontakta en läkare och få en grundlig hälsoundersökning där man går igenom allt från fysiska symptom till livsstil.

Vid konstaterad järnbrist så är det också viktigt att betänka hur man på snabbast sätt kan fylla på depåerna igen. Det här kan också kräva konsultation med en dietist som lägger upp en skräddarsydd plan med både mat, tillskott och förändrade levnadsvanor. Läs mer om järnbristtest här.

Fredrik Lönnqvist

Leg. Läkare.
Specialist inom internmedicin och endokrinologi

Onlinezon AB
Rönnowsgatan 8c 
252 25 Helsingborg SWEDEN
Du hittar våra tester på: 
Kronans ApotekApoteket Hjärtat
Säkra betalningar med:
Betalningar med KlarnaBetalningar med SwishBetalningar med kort
Expressleverans med:
Leveranssätt InstaboxLeveranssätt BudbeeLeveranssätt Postnord

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Vill du ta del av de senaste produkterna, erbjudanden och rabattkoder? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. 

Jag har läst och godkänner Quicktest's sekretess & integritetspolicy
Följ oss på Facebook och Instagram för att ta del av våra senaste erbjudande.
Onlinezon AB
Organisationsnummer: 559020-1470
Quicktest NorgeQuicktest DenmarkQuicktest FinlandQuicktest BelgiumQuicktest Europe