Järnbrist och gravid

Järnbrist och graviditet - vad är sambandet?

Det kan tyckas självklart, om man inte får i sig tillräckligt med järn så blir det brist på detta i kroppen, men riktigt så enkelt är det inte. Det är nämligen så att den som äter vanlig kost och inte har förlorat mer blod än vanligt plötsligt kan uppleva symptom som tyder på järnbrist, och då är det viktigt att förstå orsak och att behandla på rätt sätt. Först och främst så ska man alltid bekräfta att det verkligen rör sig om brist på detta livsviktiga mineral. Det kan man göra med ett enkelt järnbrist hemmatest eller genom att gå till husläkaren.

Kvinnor som är gravida drabbas mest av järnbrist

Det är vanligast att gravida kvinnor drabbas av brist på järn och allvarligare former som anemi då kroppen har förlorat så pass mycket av de röda blodkropparna att man kan behöva vård på sjukhus. Kvinnor förlorar på ett naturligt sätt mycket blod under menstruationer såväl som vid graviditeter. Det här är viktigt att förstå för järnbrist är inget som uppstår plötsligt, och planerar man bara på rätt sätt så kan man bygga upp ett gott förråd så att man klarar av menstruationer och graviditeter utan att få brist. Ett enkelt gravtest kan visa om du är gravid.

Män kan också få brist på järn

Det kan också vara så att sjukdomar som till exempel tarmsjukdomar leder till att man förlorar många röda blodkroppar och det här är ju sådant som även män kan drabbas av. Dessutom så är det så att våra kroppar blir sämre på att ta till sig det järn som vi får i oss via mat och kosttillskott ju äldre vi blir. Om man upplever symptom som trötthet, yrsel och kanske nedstämdhet så kan det vara klokt att testa för järnbrist för att se om detta kan vara orsaken.

Behandlas järnbristen i tid så är detta inte ett farligt tillstånd, men det är som sagt så att man bör skapa en god grund att stå på genom att från tidig ålder se till att regelbundet få i sig mat som är rik på järn och på B12, brist på B12 kan nämligen också leda till blodbrist.

Quicktest Onlinezon AB
Rönnowsgatan 8c 
252 25 Helsingborg SWEDEN
Säkra betalningar med:
Expressleverans med:
Följ oss på Facebook och Instagram för att ta del av våra senaste erbjudande.
Quicktest Onlinezon AB
Organisationsnummer: 559020-1470
Quicktest NorgeQuicktest DenmarkQuicktest Finland
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram