Graviditetstest

Ett graviditetstest är ett smart och tillförlitligt sätta att se om du är gravid. Redan några dagar efter befruktningen börjar kroppen utsöndra hormonet hCG (humant koriongonadotropin)  i blodet. HCG är mätbart cirka en vecka efter befruktning och mängden fördubblas varannan dag för att nå sin högsta mängd cirka 10 veckor in i graviditeten.

Här kan du köpa graviditetstest.

Vid tiden för den första uteblivna menstruationen kan nivån redan uppgå till över 100 mlU/ml, vilket är långt över de normala graviditetstesternas nivå som är 25 mlU/ ml. Graviditetstestet mäter hur mycket hormoner som finns i urinen och dig ett snabbt svar om du är gravid eller inte. Om mensen uteblir så kan hormonet i kisset ge dig ett säkert svar. Det betyder att testet kan avslöja en graviditet redan 1-2 veckor efter befruktningen.
 

När är det lämpligt att göra ett graviditetstest?

Olika tester ger svar olika tidigt. Men alla typer av graviditetstester ger ett säkert svar senast då den uteblivna mensen skulle ha startat. Har du oregelbunden mens eller inte vet när den ska komma så kan det vara lämpligt att ta testet cirka tre veckor efter ett oskyddat vaginalt samlag.
 
Graviditetstesterna på marknaden utvecklas hela tiden och det finns tester som reagerar tillförlitligt på så lite som 10 mIU/ml hCG. Dessa så kallade tidiga tester kan visa på graviditet redan 5-6 dagar innan beräknad mens. Andra tester med normal känslighet, 20-25 mIU/L hCG, kan avslöja graviditet dagen före beräknad menstruation eller senast på dagen för mens.
 

Var kan jag hitta ett lämpligt test?

Tillgängligheten av graviditetstest är numera mycket god, och du kan till exempel köpa ett graviditetstest här på quicktest.se eller på apoteket, i en hel del livsmedelsaffärer och på många andra hälsoinriktade butiker på nätet. Du kan även göra ett test på din barnmorskemottagning, vårdcentral eller ungdomsmottagning. Det är vanligtvis kostnadsfritt. Du kan dock behöva boka en tid på mottagningen, men vissa har drop in tider då det går att lämna urinprov. Du väljer själv vilken mottagning du vill gå till.
Om du vill vara anonym och inte vill att någon ska få reda på att du gör ett graviditetstest kan det vara en bra idé att beställa ett graviditetstest på nätet. Leverans sker per post med diskret avsändare och testet är naturligtvis lika tillförlitligt som hos den öppna vården, då det är samma tester som används.

Så gör du testet

Ett graviditetstest mäter förekomsten av hormonet HCG. Ämnet ökar i omfång när ägget har befruktats och moderkakan har bildats. Graviditetstestets fysiska form liknar en penna, plastpinne eller pappsticka. Du doppar en del av stickan i kisset och urinen sugs upp och hCG-halten mäts. Efter att testet har kommit i kontakt med kisset så lägger du det enklast platt och efter lite tid kan du se resultat, som antingen avtecknar sig som ett minustecken (ej gravid) eller ett plustecken (gravid). Andra test har två rutor där det vid graviditet ska vara streck i båda. Finns bara streck i den ena rutan är du alltså inte gravid. Det finns också digitala test som även visar i vilken vecka av graviditeten du befinner dig. De flesta test idag är mer än 99 procent tillförlitliga; visar testet plus kan du med andra ord räkna med att du är gravid. Genomför du testet bara någon vecka efter ett oskyddat samlag, så är hCG-halten i urinen sannolikt inte tillräckligt hög för att ge något utslag. Du kan då vänta en vecka till och sedan genomföra att nytt test.

Olika typer av graviditetstest

Idag finns det många olika typer av graviditetstester på marknaden. Gemensamt för dem alla är att de mäter hCG-halten i urinen. Vilket test man väljer är en fråga om smak, bekvämlighet och pris. Pålitligheten kan dock variera något, så vi rekommenderar därför att ni använder er av den Europeiska typen av graviditetstest som vi levererar, då dessa har visat sig vara bäst. Bruksanvisning på svenska medföljer alltid om du köper produkten i Sverige.

Stickor

Graviditetstest i form av stickor är billiga, men pålitliga men tillförlitlighet som är cirka 99,5 procent. De används av ungdomsmottagningar, IVF-kliniker och andra vårdinrättningar. Du får många graviditetstest för pengarna om du väljer sticker och de är lätta att läsa av. De flesta graviditetsstickor saknar dock de mest avancerande funktionerna, som till exempel förmågan att visa i vilken vecka du är. Du doppar enkelt teststickan i urinen och får svar inom några minuter. Det enklaste och billigaste sättet att testa om du är gravid med tillfredställande säkerhet.

Stav

Graviditetstest modell stav fungerar på ungefär samma sätt som en sticka. Den enda skillnaden är att du kissar direkt på staven, vilken många upplever som enklare, men kanske också något mer ohygieniskt [eller mer hygieniskt?]. Staven har en uppsugningsdel som effektivt drar åt sig urinen och gör att du slipper använda den utan något uppsamlingskärl. Stavarna har ungefär samma pålitlighet som stickorna och ligger på cirka 99,5 procent. Resultatet syns i stavens fönster inom någon minut och är enkelt att läsa av. En stav som ger utslag på 20-25 mIU/ml hCG kan läsas av med säkerhet en vecka efter menstruation. Andra kräver något högre innehåll av hormonet för att ge utslag och då kan man behöva vänta ytterligare några dagar för att vara säker på att ett säkert tillförlitligt resultat.

Kassett

Graviditetstest med kassett används ofta inom sjukvården och är marginellt säkrare än stickor och stavar. Med en kassett som är avsedd för urinprov kan du få graviditet bekräftat så tidigt som en vecka efter befruktning. Urinen samlas i en behållare varpå testkassetten sänks ned med hjälp av pipetten som följer med. Kassettens fördelar är att den reagerar tidigt på graviditet och säkerheten ligger över 99,5 procent. Effekt och tillförlitlighet kan dock variera något mellan olika märken och kassetter. Nackdelen är att en del kvinnor upplever testkassetterna som aningen besvärliga med två separata delar och moment. Vissa liknar kassettestet som ett förvirrande vetenskapligt experiment med plastpipetten som doppas i urinbehållaren. Flera steg och svåravlästa linjer leder till att många kvinnor väljer ett annat graviditetstest än kassetten. Testkassetterna säljs i flerpack och är engångsvaror. I och med att man får flera kassetter vid ett köp är de tämligen prisvärda.

Remsa

Ytterligare en form av graviditetstest är remsan. Du doppar den lilla testremsan i en behållare eller skål – oftast följer ingen sådan med remsorna – blöter den med urin och väntar några minuter. Nackdelen med remsorna är att många tycker att det är pilligt och ohygieniskt. Resultatlinjerna kan även vara ganska små och besvärliga att läsa av. Tillförlitligheten för gravtest med remsor är ungefär i nivå med stickor och stavar.

Clearblues digitala graviditetstester

Clearblue är först på marknaden med att utveckla digitala test med veckoindikator. Med dem kan du välja om du vill testa genom att kissa direkt på testet eller samla upp kisset i en behållare och därefter prova. Clearblues digitala test kan tas från 4 dagar innan den beräknade menstruationsdagen, men vi rekommenderar att du tar dem samma dag som din mens förväntas komma. Till skillnad från andra graviditetstest som visas med enkla test så visar Clearblues digitala test i ord. I displayen får du upp antingen ”Gravid” eller ”Inte gravid”. Om resultatet är positivt så visas även hur långt gången din graviditet är med antingen 1-2. 2-3 eller 3+. Vi kan räkna med att fler varumärken kommer att följa efter och erbjuda digitala tester inom en snar framtid. Det är positivt eftersom priset på dessa tester då sannolikt kommer att sjunka.
Moderna graviditetstest är i allmänhet mycket enkla att läsa av korrekt. Utför du ditt test på en vårdmottagning så kan du få hjälp att tolka ditt test korrekt.

Hur tillförlitliga är graviditetstesterna?

Som vi tidigare har nämnt är nutidens graviditetstest mycket tillförlitliga med en pålitlighet som ofta ligger över 99 procent. Se bara till att följa instruktionerna på bruksanvisningen, som alltid medföljer, så kan du vara säker på att du kan lita på testet. Visar testet tydligt att du är gravid så kan du vara säker på att det är så också. De graviditetstester som du köper själv är lika tillförlitliga som de du gör på en vårdmottagning, då det är samma typer av tester som används.

Det finns ändå speciella omständigheter som gör att resultatet kan vara missvisande. Har du inom en månads test avbrytit en graviditet genom abort eller missfall så kan HCG-nivåerna fortfarande vara förhöjda när du utför testet. Nivåerna av hCG kan även variera från kvinna till kvinna. Tar du testet tidigt och inte är säker på resultatet så rekommenderar vi alltid att du tar ytterligare ett graviditetstest en vecka senare för att vara helt säker.

Köp pålitliga graviditetstester billigt av oss online!

När du köper graviditetstester av oss på quicktest.se sparar du en del jämfört med att köpa i butik eller på apotek. Kvaliteten är dessutom högre då våra tester tas som blodprov och på det viset mäter HCG-nivåerna i kroppen betydligt mer exakt. De visar graviditet på ett tidigare stadium än vanliga graviditetstester och ger också en indikation på om graviditeten utvecklas normalt.  Vi tycker inte att en enda kvinna ska behöva leva i ovisshet om man är gravid eller inte, och därför är vi noga med att bara välja de bästa leverantörerna för våra graviditetstest. Vi levererar redan nästa dag på vardagar och du kan välja mellan flera olika betalningsalternativ. Vi skickar alla beställningar diskret och ingen kommer att veta att du har köpt ett graviditetstest. Graviditetstest kan med fördel köpas tillsammans med ägglossningstest ifall du är angelägen om att maximera dina chanser att bli gravid. Det kan krävas ett antal tester innan man får det resultat man vill ha, så det är en ekonomisk fördel att handla våra flerpacks-tester. Om du inte är nöjd med produkterna så har du full returrätt med stöd av distanshandelslagen.

Vad ska du göra efter testet?

Om resultatet inte visar att du är gravid så slänger du det bara i soporna och fortsätter leva som vanligt. Ett negativt resultat kan förstås vara en besvikelse om du har en stark längtan efter att bli gravid, men låt dig inte nedslås utan fortsätt att försöka på naturlig väg. Ett par som har regelbundet samliv med slidsamlag cirka 2-3 gånger per vecka kommer i 8 fall av 10 att vara gravida inom ett år. Skulle inte det hända finns bra hjälp att få och ni kan börja med att vända er till er vårdcentral för vidare utredning. Äggens och spermiernas kvalitet kan undersökas och om testerna visar på svårigheter att bli gravid så kan IVF eller provrörsbefruktning vara ett bra alternativ. Har du frågor om ditt graviditetstest t kan du också ta kontakt med din vårdcentral eller barnmorskemottagning. De finns till för din skull och hjälper dig gärna.
Visar resultatet att du är gravid så är det bra att ta kontakt med en barnmorskemottagning med en gång. Du kommer då snabbt in i systemet och de kan boka in KUB och ultraljudstester till dig i god tid. Du och din partner går nu en mycket spännande tid till mötes och vi på quicktest.se önskar er all lycka med graviditet och bebis.

Hur snabbt får jag testsvar?

  • Ett tydligt svar kan utläsas efter ca  minuter. Två streck betyder att du är gravid, ett streck betyder att du inte är gravid.

Hur går graviditetstestet till - hur gör jag?

  • Enkelt – genom att kissa på teststickan. Lägg därefter testet på ett plant underlag och vänta i 5 minuter.

Är ert gravidtest CE-testat?

  • Ja, samtliga tester är CE godkända som IVD (In Vitro Diagnostic) In vitro är latin för ”utanför kroppen”. Ett serum/vätska som normalt finns inne i kroppen testas och utvärderas utanför kroppen.

Hur får jag hjälp om gravtestet ger utslag?

  • Quicktest har samarbete med en av Sveriges största privat sjukvårdskedja som kommer att hjälpa dig inom. Vi kommer alltså inte att lämna dig med ditt resultat, vi vill verkligen att du kommer i kontakt med specialister omgående. Givetvis väljer du detta själv men vi vill erbjuda dig denna hjälp då vi inser vikten av att få adekvat och professionell hjälp.
Quicktest Onlinezon AB
Rönnowsgatan 8c 
252 25 Helsingborg SWEDEN
Säkra betalningar med:
Expressleverans med:
Följ oss på Facebook och Instagram för att ta del av våra senaste erbjudande.
Quicktest Onlinezon AB
Organisationsnummer: 559020-1470
Quicktest NorgeQuicktest DenmarkQuicktest Finland
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram