Graviditet

Här har vi samlat all tänkbar information för dig som vill bli eller är gravid. Du får veta allt om hur du maximerar dina chanser att bli gravid, hur de olika stadierna i graviditeten fortlöper, om förlossningen och mycket mer. Helt enkelt allt du behöver veta om graviditet.

Denna text är kontrollerad och godkänd av en överläkare inom obstetrik och gynekologi. Här kan du läsa om graviditetstest.

Menscykel och ägglossning

Även om det idag finns andra metoder så är graviditet på naturlig väg via samlag det absolut vanligaste. För att lyckas med befruktning så är det en hel del som måste stämma. Faktum är att det bara är under några få dagar i menstruationscykeln som du har möjlighet att bli gravid. En menstruationscykel varar mellan 21 till 32 dagar och cirka 14 dagar före menstruation äger ägglossningen rum. Då har ägget mognat i äggstockarna samtidigt som livmoderns slemhinna har vuxit för att kunna ta emot ett befruktat ägg.
 

Under cirka 3 dagar före till 1 till 2 dagar efter ägglossning är chanserna att bli gravid relativt goda.

Det mogna ägget har då lossat från äggstocken och glidit vidare ner till äggledaren där det väntar på att bli befruktat av spermier. Sker ingen befruktning under ägglossning så stöter kroppen ur slemhinnan som en normal menstruation cirka två veckor senare. Menstruationscykeln börjar sedan om på nytt och ungefär två veckor senare är det dags för ny ägglossning.

Hur maximerar jag mina chanser att bli gravid?

Det är mycket viktigt att ha på sin menscykel för att man ska veta exakt när ägglossningen äger rum. Ett enkelt sätt är att notera menstruationen varje månad i en kalender. Då ser du om din menstruation är regelbunden eller inte, och kan räkna ut när ägglossningen sker. Har du exempelvis en menstruationscykel på 28 dagar, så sker ägglossningen dag 14 i cykeln.

Det kan dock variera från dag till dag och i stället för att bara försöka ha samlag på ”ägglossningsdagen” så rekommenderar vi att du och din partner har ett normalt samliv med samlag 2-3 gånger i veckan. Ni försöker då inte forcera graviditeten, vilket kan vara hämmande, utan kommer med stor sannolikhet att lyckas bli gravida inom ett år. Åtta av tio par som har ett normalt samliv med oskyddade vaginala samlag 2-3 gånger i veckan blir gravida inom ett år.

Nyttig kost och regelbunden motion gynnar fertiliteten

En annan viktig faktor vid försök att få till en graviditet är kost och motion. Det krävs inga större uppoffringar av dig och din partner, men det är viktigt att ni båda försöker leva sunt och avstå från tobak, för mycket alkohol och ohälsosam mat. Det är viktigt att äta en allsidig kost med frukt och grönt så att du inte lider brist på något näringsämne.

Övervikt hämmar fertilitet hos både män och kvinnor och det är därför bra om ni båda rör på er regelbundet och undviker fet mat, godis och läskedrycker i möjligaste man. Särskilt viktiga är mineralerna zink och selen. Selen underlättar för slemhinnan i livmodern att släppa igenom spermier. Zink bidrar till att hålla fertiliteten igång och reglerar också det manliga könshormonet testosteron.

Stress är heller inte bra för fertiliteten. I vårt uppskruvade samhällstempo med höga krav, ständig uppkoppling och massor som ska hinnas med är det nästan oundvikligt att vi blir uppjagade. Det kan då vara klokt att skaffa sig en vana som gör att man går ner i varv och känner sig mindre stressad. För vissa kan en joggingtur funka, för andra yoga och för några att koppla av med en god bok eller ett parti schack. Försök hitta din/er stress-sänkare i vardagen och gör den till en regelbunden vana. Att sova ordentligt är också mycket viktigt. God sömn stärker kroppens förmåga på alla plan och gör oss mindre känsliga och mer stresståliga.

Män som önskar bli pappor bör inte utsätta pungen för hög värme. När temperaturen stiger i testiklarna så bildas mindre spermier. Undvik att ha tajta byxor, se till så materialet luftar och tänk på att inte bada för varmt.

Rökning och alkohol

Alkohol skadar framför allt cellerna där spermierna bildas. Det påverkar både kvaliteten och antalet spermier på ett negativt. Dessutom har alkohol en negativ effekt på testosteronsnivån och minskar lusten till sex. I förlängningen riskerar en man med för hög alkoholkonsumtion att bli impotent. Det är beräknat att cirka en tredjedel av manlig sterilitet är orsakat av alkohol.
Även kvinnors fertilitet påverkas mycket negativt av för mycket alkohol. Det kan leda till utebliven menstruation (amenorrhea), störningar i lutealfasen (vilken förkortas) samt utebliven ägglossning.

Rökning missgynnar både kvinnors och mäns fertilitet påtagligt. För kvinnans del hämmas ägglossningen och produktionen av hormonet progesteron från gulkroppen sjunker. Hormonet är nödvändigt för att det befruktade ägget ska kunna fästa på livmoderväggen. Det spelar även en betydande del under de första veckorna av graviditeten då moderkakan utvecklas. Forskningen visar att det tar längre tid för kvinnor som röker att bli gravida. Chanserna för en graviditet genom provrörsbefruktning är också sämre.
Män som röker producerar färre spermier. Kvaliteten på dessa spermier är även sämre.

Ha sex hur och när ni vill

En myt som florerar är att det inte är bra att ha sex för ofta kvaliteten på mannens spermier då urholkas. Det är inte alls sant; modern forskning pekar snarare på att regelbundna utlösningar för mannen hjälper spermier att nybildas och de nyproducerade spermierna är mer pigga och alerta än de ”gamla” som har legat i testiklarna under ett par veckor. Det spelar heller ingen roll vilken ställning ni använder, spermierna hittar vägen till ägget lika enkelt vid alla typer av samlagsställningar.

Ett barn blir till

Vi har i inledningen av den här artikeln tagit upp ägglossningens helt avgörande betydelse för förmågan att bli gravid. Vi ska nu gå lite djupare in på vad som händer när ägget befruktas och graviditetens första tid. Vid ägglossning glider ägget ner och fångas upp av äggledarens tratt.

Ägget placerar sig i den yttre delen av äggledaren där det finns gott om utrymme. Det omges av ett klibbigt skal av näringsceller i vars massa äggcellen är skönjbar. Under ägglossningen är ägget befruktningsbart under endast en dag. Spermierna kan dock leva i äggledaren under flera dygn och ”invänta” rätt tillfället att befrukta ägget.

Vid ett vaginalt samlag slungas cirka 500 miljoner spermier mot livmoderhalsens öppning, uppe i slidans övre del. Spermierna simmar sedan upp från slidan via livmodertappen (cervix) till äggledaren. Det kan ta allt från en halvtimme till några timmar innan de första spermierna har avklarat den 15-18 centimeter långa resan från slidan till äggledaren.

Stöter de på ett ägg kan den vinnande spermien då tränga igenom äggets skal och in i äggets inre cellplasma. Äggets kemiska sammansättning kommer då att ändra sig så att övriga spermier utestängs. Finns inget ägg så spermierna överleva upp till en vecka i äggledaren i väntan på ett ägg att befrukta.

Första trimestern vecka 1-13

Efter befruktning och implantation av ägget i livmodern sker utvecklingen mycket snabbt. Fostret består av två cellagar. Organ och kroppsdelar utvecklas gradvis från dessa. Hjärtat är det första organ som bildas och det slår ordentligt redan under de första veckorna. Ögonlock, örsnibbar, mun och näsa tar också skönjbar form under den första trimestern. Invändigt håller tarmarna på att utvecklas. Fostret är i det här skedet ungefär lika stort som en böna, men utvecklingen går fort.

Under den här tiden är det vanligt att kvinnan mår illa, känner dig och trött och kanske lite deprimerad. Det är fullt normalt. Har du fått bekräftat att du är gravid kan det vara klokt att redan nu ta kontakt med en barnmorska för ett första ultraljud som görs i vecka 18.

I vecka får du även göra ett så kallat KUB-test, då kontrollerar läkaren att barnets kromuppsättning är normal.

Missfall

Tyvärr inträffar missfall, att graviditeten avbryts ofrivilligt genom att fostret stöts bort från livmodern, relativt ofta]. Missfall förekommer främst under de tolv första graviditetsveckorna. Missfall kan hända utan att du märker någonting alls eller kanske förväxlar det med din mens eller en extra liten mensblödning. Det betyder inte att det är något fel på kvinnans kropp, utan beror främst på att ägget inte delar sig som det ska, eller inte fäster tillräckligt på livmoderväggen. Föräldrarnas ålder och sjukdomshistorik kan också spela en viss roll i sammanhanget. Får du upprepande missfall så kan du genomgå en barnlöshetsutredning, vilket är en undersökning av kvinnans ägg och mannens spermier för att undersöka om det finns genetiska, ärftliga eller kromosomrelaterade faktorer som påverkar.

Dina möjligheter att bli gravid igen påverkas vanligen inte av ett missfall. Ofta kan du bli gravid på nytt efter bara ett par veckor igen.

Symtomen vid missfall är ofta:

 • Blödning från underlivet
 • Smärtor i magen/underliv
 • Ibland syns slemliknande blodklumpar i blödningen

Missfall är i allmänhet inte farliga för den gravida kvinnan, men kan självfallet vara psykiskt påfrestande och traumatiska. Det är viktigt med bra stöd från vårdpersonal och närstående när ett missfall inträffar. Det gäller särskilt om det är ett sent missfall (efter tolfte graviditetsveckan).

Abort

Abort är ett avbrytande av graviditeten på frivillig väg. I Sverige tillåter vår lagstiftning abort till och med vecka 18. Efter artonde veckan måste det finnas särskilda skäl till abort.

Det kan bland annat vara sjukdom hos den havande modern, missbildning eller ålder. Gränsen för abort med synnerliga skäl går vid vecka 22.

Medicinsk och kirurgisk abort

Fram till och med vecka 12 i graviditeten är det absolut vanligast att man gör en medicinsk abort. Du får då ett läkemedel på abortmottagningen som gör att fostrets liv upphör genom sammandragningar i livmodern. Efter några timmar stöts fostret ut ur livmodern som en blödning. Du stannar kvar på mottagningen under tiden och har alltid rätt till samtalsstöd både innan och efter den medicinska aborten har utförts.

Vid kirurgisk abort, som utförs efter vecka 12 eller 13, går kirurgen in via livmodershalsen och skrapar eller suger bort fostret med en skrapa eller sugkateter.

Själva ingreppet tar endast några minuter. I sällsynta fall kan ytterligare en skrapning behöva göras, men det är ovanligt. Du är sövd under operationen och får vila ut på abortkliniken under några timmar efteråt innan du kan gå hem. Kirurgiska aborter upplevs ofta som mer påfrestande både psykiskt och fysiskt. Ett bra stöd är viktigt för att du ska orka gå vidare i livet.

Det är du själv som gravid kvinna som bestämmer över din rätt till abort till och med vecka 18. En abort påverkar inte möjligheten att bli gravid i framtiden.

Andra trimestern vecka 14-27

Under den här delen av graviditeten mår de flesta mycket bättre. Tröttheten är ofta som bortblåst och många är fulla av energi under andra trimestern.

I din livmoder börjar fostrets hår att täckas av tunna hårstrån (lanugohår), med vars hjälp fostret kan reglera sin egen kroppstemperatur.

Bebisen uppfattar nu även mammans röst och hjärtslag. En fantastisk period som många kvinnor uppfattar som den härligaste i hela graviditeten. Under den andra graviditetsperioden gör du också ultraljud (frivilligt, men rekommenderas) mellan vecka 18-20. Du får då se ditt lilla underverk för första gången och kan oftast, om du vill, även få reda på barnets kön.

Tredje trimestern vecka 28-41

Slutet på graviditeten börjar nu krypa närmare och förlossningen nalkas. Tröttheten börjar göra sig påmind återigen under den här perioden. Många börjar också känns sig otympliga och tunga i takt med att magen växer. Bebisen växer nu snabbt och alla organ utvecklas nu fullt ut. Sist sker utvecklingen av lungorna.

Under den här trimestern lägger sig bebisen ofta med huvudet neråt, vilket gör att du nu börjar känna sparkar upp mot bröstkorgen.

Många blivande mammor upplever den här perioden som påfrestande både fysiskt och psykiskt. Stödet från mödravårdscentralen och partnern kan vara extra viktigt under den här tiden så att den gravida mamman inte känner sig ensam och övergiven.

Förlossningen

Nu är tiden inne som ni har väntat så länge på! Har du haft aktiva värkar under några timmar med 3-5 minuter mellan värkarna så är det dags att åka in till förlossningsavdelningen. Tanken på en förlossning kan vara skrämmande, inte minst för dig som är förstföderska. Därför är det bra om du och din partner är mentalt förberedda.

Läs böcker, öva dig att andas enligt profylaxmetoden eller utöva yoga. Förlossningen blir ofta lättare att hantera om man har förberett sig väl och vet vad som väntar, men man får ändå vara beredd på att en vanlig vaginal förlossning ofta gör mycket ont, trots smärtlindring.

Förlossningsfasen består av tre faser. Under den första fasen, öppningskedet, så öppnar sig livmodern och barnet tränger ner i bäcken. Under den andra fasen, utdrivningsskedet, så tränger barnet ut från slidan med hjälp av värkar och kraftiga krystningar från den gravida kvinnan. Under den sista fasen, efterbördsskedet, kommer moderkakan ut.

Att bli föräldrar är en omtumlande och fantastisk upplevelse. Livet ändrar sig totalt och ni är nu en liten familj. All oro, smärta och påfrestningar under graviditeten och förlossningen överskuggas många gånger av det lilla underverket som ni har satt till livet. En fantastisk resa tar nu sin början.

När kan jag bli gravid?

 • Att bli gravid kan vara lika önskat som oönskat och det gäller att använda skydd eller ha koll på när nästa ägglossning sker. Kvinnor är som mest fertila under några få dagar innan ägglossningen till ca ett dygn efter. Även om ägget endast kan bli befruktat efter ägglossningen har skett kan spermier överleva i kvinnan under ca 2 – 5 dygn. Givet är att kvinnan måste vara fertil, en kvinna är normalt fertil från tidig tonår till klimakteriet som brukar inträffa vid 50-års åldern.

  För att bli gravid måste kvinnan ha ägglossning. Det kan vara knepigt att räkna ut när din nästa ägglossning kommer att ske eller om du har oregelbunden menstruation. Du kan i dessa fall använda dig av ett så kallat ägglossningstest. Detta är test du kan köpa på apoteket eller beställa på nätet här hos oss. Detta test hjälper dig att veta vart i din cykel du befinner dig. Dessa ägglossningstest mäter hormonet som kallas för LH, mängden hormon i kroppen kommer att öka ca 3 dagar innan ägglossning och testet kan där med påvisa hur nära en ägglossning du är. Testerna är enkla att göra själv hemma, de är utrustade med en sticka som mäter mängden LH i ditt urin. Vill du hellre kontakta en gynekolog eller kvinnoklinik går detta självklart bra, här mäter man dock inte mängden LH utan istället mängden gulkroppshormon.

  För att summera upp när det är enklast att bli gravid;
  Svaret är under ägglossningen.
  Ägglossningen sker ungefär 2 veckor före mensen, och det är då det är störst chans att bli gravid. Det finns ägglossningstest för att säkra sig om när det är dags, men en vanlig rekommendation är att man provar bli gravid ungefär 17 dagar innan starten på nästkommande menstruationscykel.

Jag vill bli gravid, vad är era bästa tips?

 • Vårt bästa tips till alla som vill bli gravida och väntar på rätt tillfälle är att de ska sluta vänta. Många graviditeter sker när man minst anar det eller inte ”försöker”. Det kan kanske bli bättre omständigheter men om man väntar för länge så kan det också bli svårare att bli gravid. För dig som försöker bli gravid och vill öka chanserna så finns det mängder av tips, allt från husmorstips till vetenskaplig forskning.

  Tips för att bli gravid:

  -Ät Folsyra. Folsyra har visat sig ha påverkan på fertiliteten men det minskar också risken för fosterskador.

  -Ha sex 2-3 gånger i veckan, glöm inte bort att ha roligt samtidigt – ni känner varandra och vill få barn tillsammans så visa det!

  -D vitamin. D vitamin får vi i oss genom att vistas ute i solen cirka 30 min/dag. Under vinterhalvåret kan du äta vitamin D tillskott.

  -Använd ägglossningstest för att upptäcka ägglossningen.

  -Sluta röka. Rökning kan hämma ägglossningen hos kvinnor och försämra äggets möjlighet att fästa i livmodern.

  – Drick mindre alkohol. Studier visar att ägglossningen kan försämras utav alkohol vilket minskar chanserna att bli gravid.

  -Äter du några läkemedel? Det finns läkemedel som kan påverka möjligheten att bli gravid.

  – Stressa mindre – detta är inte vetenskapligt men för oss som arbetar inom vården så är det allmänt känt vad stress kan göra.

  -Ha tålamod – För många tar det lite tid innan de lyckas bli gravida. Om ni har försökt ordentligt i över ett år, (ett halvår om kvinnan är över 35 år) eller om ni har råkat ut för upprepade missfall. Sök hjälp – Quicktest har samarbete med en privat vårdkedja som är specialiserade på just fertilitet, vi hjälper er gärna att komma i kontakt.

När jag blir gravid - vad händer då?

 • Graviditeten innebär stora förändringar i kroppen och man får anpassa sig efter ett liv med en snabbt växande mage. Man blir ofta väldigt utmattad, därför är det viktigt att vila så fort kroppen säger ifrån. Tunga lyft ska man försöka undvika helt under graviditeten. Andra vanliga problem man stöter på är illamående med kräkningar, halsbränna och förstoppning.
  Det är även vanligare att få urinvägsinfektioner under graviditeten, och då är det bra att man undersöker och behandlar det så tidigt som möjligt. Då blodtrycket ofta sjunker i början av graviditeten kan kvinnor med lågt blodtryck känna yrsel och bli svimfärdiga. Det är väldigt viktigt att man inte överanstränger sig utan att man är försiktig och vilar så fort man upplever de symptomen. Detta är ofta tidigt i graviditeten, under den senare delen är det istället vanligare att blodtrycket ökar och man blir pigg.

Vad händer med min kropp när jag är gravid?

 • Mycket händer i din kropp, det sker en del förändringar både fysiskt men även psykiskt. Den största förändringen är att moderkakan skapas. Ett organ som ger näring åt fostret. Fostret har kontakt med moderkakan via navelsträngen som till början är väldigt kort. När barnet ska födas har den vuxit och är ofta en halv meter lång. En annan effekt av graviditeten är att immunförsvaret försämras för att man inte ska stöta bort fostret. Det resulterar i att man enklare kan bli förkyld till exempel. Ett bekymmer man inte heller kan komma ifrån är viktökningen. Man räknar med cirka 15 kilos viktökning vid slutet av graviditeten, men detta varierar från person till person. Kroppen samlar helt enkelt på sig extra fett för att klara av att bära vikten av barnet och moderkakan. Mot slutet av graviditeten blir även brösten större och kan kännas svullna, detta på grund av den stundande amningen (om man väljer att amma).

  Men allt ovan är helt naturligt och det är som vi Sjuksköterskor säger; Det är bara att anpassa sig men glöm inte bort att njuta av denna unika period i ditt liv!

 

Quicktest Onlinezon AB
Rönnowsgatan 8c 
252 25 Helsingborg SWEDEN
Säkra betalningar med:
Expressleverans med:
Följ oss på Facebook och Instagram för att ta del av våra senaste erbjudande.
Quicktest Onlinezon AB
Organisationsnummer: 559020-1470
Quicktest NorgeQuicktest DenmarkQuicktest Finland
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram