Glutentest

Ett glutentest ger dig svar direkt - du behöver inte vänta

Det är inte svårt att göra ett glutentest hemma. Alltfler väljer att göra det för att ta reda på om det finns anledning att misstänka glutenintolerans. Med ett glutentest så är tanken att du utesluter celiaki som sjukdomen kallas för.

Om vårt test visar positivt betyder det att finns en god anledning till att uppsöka läkare för undersökning och vidare utredning.
Ett negativt resultat är med största sannolikhet samma sak som att du inte är glutenintolerant. Då bör du undersöka andra anledningar till att du upplever symptom som t.ex gasig mage, diarré och trötthet.

Börja med att utesluta celiaki

När du vill testa dig för att se om du har glutenintolerans är det normalt att du vill få ett svar, svart på vitt. Ett glutentest kan vara en stor hjälp då det detekterar de antikroppar som din kropp har skapat som en reaktion mot just gluten. Men det är viktigt att förstå att det krävs mer än ett test för att fastställa sjukdomen celiaki. Se därmed glutentestet som ett redskap för att utesluta glutenintolerans och inte tvärtom.

Konstaterad glutenintolerans men negativt resultat

Det är viktigt att veta att man ska ta ett glutentest då man fortfarande äter produkter med gluten. Om du redan har fått glutenintolerans konstaterat av en läkare och nu vill dubbelkolla med ett hemmatest så kan du få ett felaktigt svar om du redan har börjat inta en glutenfri kost. För många är det bättre att börja med ett hemmatest när misstanken om känslighet mot gluten först dyker upp. Om svaret blir positivt är det rekommenderat att gå vidare och få hjälp av en specialistläkare som kan ta nya tester och även ordinera en diet som gör skillnad.

När ska man ta ett glutentest?

Det är långt från alla som ligger i riskzonen för glutenintolerans. Om du känner att din mage blir gasig när du äter bröd så är det inte samma sak som att inte tåla gluten. Men om du vet att det finns celiaki i familjen ökar risken. Då kan symptom som krånglig mage i kombination med blåsor i mun och på kroppen vara en god anledning till att testa sig för glutenintolerans. Det går att testa för att se om man har genuppsättningen som de med celiaki har. Fast ett positivt svar på detta test är inte samma sak som att man är glutenintolerant. Det betyder bara att risken för att man blir det är större.

Så fungerar ett hemmatest

Med ett hemmatest för gluten kan man på några minuter få veta om det finns vävnadstransglutaminas antikroppar i blodet. Om det gör det så finns det anledning att gå vidare med ytterligare undersökningar för att se om du har celiaki. Om det inte finns några antikroppar av detta slag i blodet så får du ett negativt resultat och då är det högst osannolikt att du är glutenintolerant. Om testet upptäcker specifika antikroppar visar testet positivt.
Med en glutenfri diet kommer nivån av vävnadstransglutaminas antikroppar att sjunka. Efter några veckor med glutenfri diet så kan de helt försvinna från blodet. Då kan man få ett negativt resultat med ett glutentest även om man faktiskt har celiaki.
Med testet kommer det en utförlig bruksanvisning. Det är inte svårt att sticka och det gör inte ont. Följ instruktionerna för att försäkra dig om att testet kommer fungera på rätt sätt.

Hur ska du använda testresultatet?

Ett glutentest för hemmabruk ska ses som ett hjälpmedel för diagnosticering av celiaki. Den slutliga diagnosen måste göras av läkare. Om du upplever symptom och får ett negativt resultat bör du gå vidare och försöka utreda varför du har de problem som du upplever. Det finns andra sjukdomstillstånd som kan orsaka symptom som påminner om de som uppstår vid glutenintolerans.
Ta reda på om du eventuellt har glutenintolerans och uppsök vård om testet ger dig ett positivt resultat. Beställ ditt glutentest hos oss idag och få det snabbt hem i brevlådan.

Fredrik Lönnqvist

Leg. Läkare.
Specialist inom internmedicin och endokrinologi

Publiceringsinformation

Faktagranskad 2020-08-15 av
Leg Läkare
Leg Sjuksköterska

Onlinezon AB
Rönnowsgatan 8c 
252 25 Helsingborg SWEDEN
Du hittar våra tester på: 
Kronans ApotekApoteket Hjärtat
Säkra betalningar med:
Betalningar med KlarnaBetalningar med SwishBetalningar med kort
Expressleverans med:
Leveranssätt InstaboxLeveranssätt BudbeeLeveranssätt Postnord

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Vill du ta del av de senaste produkterna, erbjudanden och rabattkoder? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. 

Jag har läst och godkänner Quicktest's sekretess & integritetspolicy
Följ oss på Facebook och Instagram för att ta del av våra senaste erbjudande.
Onlinezon AB
Organisationsnummer: 559020-1470
Quicktest NorgeQuicktest DenmarkQuicktest FinlandQuicktest BelgiumQuicktest Europe