Kampanj! Köp tester för minst 395kr så får du ett Stelkramp Vaccinationsskydd självtest på köpet!

Glutenintolerans

Gluten finns i spannmålen vete (även durumvete), råg, korn, spelt (dinkel), kamut och korsningar av de spannmålen. Att vara glutenintolerant innebär att tarmen är känslig för gluten. Det är viktigt att förstå att glutenintolerans inte bara leder till obehag. Om den som är känslig ändå utsätts för glutenrika produkter kan det till sist leda till en tarmskada.

Så är det är viktigt att fastställa om det rör sig om intolerans eller celiaki som det också kallas för. Med ett glutentest så kan man få svar på om de antikroppar som frigörs i kroppen vid intolerans mot gluten finns i blodet. Det är viktigt att kontakta en läkare om misstankar om glutenintolerans finns. Köp ditt glutentest här.

Vad är glutenintolerans?

Glutenintolerans, celiaki, är en autoimmun sjukdom, detta betyder att immunförsvaret angriper eller vänder sig mot den egna kroppen och symptom uppstår.
Vid intolerans mot gluten bildas det antikroppar mot det glykoprotein som finns i gluten. Det här leder till skador på tunntarmens slemhinna. Det här är inte samma sak som spannmålsallergi som traditionellt sett har kallats för glutenallergi. Det finns egentligen bara en form av intolerans mot gluten, men man kan vara olika känslig. Det betyder att vissa kan ha sjukdomen utan att märka av det på samma kraftfulla vis som andra gör. Med tanke på detta kan det vara klokt att få ett glutenintolerans test utfört så att kosten kan läggas om i god tid och ytterligare tarmskador kan förhindras.

Vem kan drabbas av glutenintolerans?

Både barn och vuxna kan drabbas av glutenintolerans. Man har sett att de som får sjukdomen celiaki konstaterat är genetiskt mottagliga för sjukdomen. Om den finns i släkten så finns det alltså anledning till att vara lite extra vaksam. Man kan få glutenintolerans som barn eller senare i livet. Symtom kan påskyndas av att man äter mer mat med gluten. Med ett enkelt test för glutenintolerans så kan man snabbt ta reda på om det finns en känslighet. Får man den kunskapen i ett tidigt skede så kan det vara en fördel, speciellt i kommande kontakt med sjukvården.

Det kan ibland upplevas att media och kostexperter ser negativt på gluten. Det beror troligtvis på kosttrender där man ser bröd och produkter med kolhydrater som problematiska. Även om du inser att du mår bättre av en kost med mindre mjölprodukter så betyder det inte att du är allergisk mot gluten eller att du lider av glutentolerans.

Symptom på celiaki eller intolerans

När tarmen inte kan ta upp näringsämnen som vanligt kan det leda till flera symptom. Om din tarm är känslig för gluten så leder det ofta till ett eller flera symptom som:

  • Lös mage
  • Gasig mage
  • Ont i magen
  • Snabb viktnedgång
  • Trötthet och nedstämdhet
  • Kräkningar och illamående
  • Blåsor i munnen
  • Blåsor på kroppen
  • Ont i kroppen
  • Fertilitetsproblem

Om du upplever ett eller flera av dessa symptom kan det betyda intolerans mot gluten. Med ett glutentest får du snabbt få svar på frågan.

Inte enkelt att ställa diagnosen

Det är inte helt enkelt att ställa diagnosen glutenintolerans. Det är enklare att utesluta glutenintolerans med antikroppstest. Om du har känslig mage och misstänker att det har med intolerans mot gluten att göra kan du alltså börja med ett test. Om glutentestet utesluter gluten som orsak bör du gå vidare och se på andra möjliga orsaker till problemen.

Hur behandlar man glutenintolerans?

Det finns bara en behandling som fungerar mot glutenintolerans och det är att totalt utesluta gluten ur kosten. Det finns inga genvägar eller mediciner. Gluten finns i spannmålen vete (även durumvete), råg, korn, spelt (dinkel), kamut och korsningar av de spannmålen. De som har glutenintolerans kan pröva havre i kosten. Denna havre är specialframställd så att den inte innehåller spår av vete, råg eller korn. Sådan havre får märkas "glutenfri".

Det går att leva ett liv med god mat och utan besvär även om man är glutenintolerant. Om du får sjukdomen konstaterad så finns det stor hjälp att få från kostrådgivare, dietister och läkare som är experter på celiaki.

Fredrik Lönnqvist

Leg. Läkare.
Specialist inom internmedicin och endokrinologi

Publiceringsinformation

Faktagranskad 2020-08-15 av
Leg Läkare
Leg Sjuksköterska

Onlinezon AB
Rönnowsgatan 8c 
252 25 Helsingborg SWEDEN
Du hittar våra tester på: 
Kronans ApotekApoteket Hjärtat
Säkra betalningar med:
Betalningar med KlarnaBetalningar med SwishBetalningar med kort
Expressleverans med:
Leveranssätt InstaboxLeveranssätt BudbeeLeveranssätt Postnord

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Vill du ta del av de senaste produkterna, erbjudanden och rabattkoder? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. 

Jag har läst och godkänner Quicktest's sekretess & integritetspolicy
Följ oss på Facebook och Instagram för att ta del av våra senaste erbjudande.
Onlinezon AB
Organisationsnummer: 559020-1470
Quicktest NorgeQuicktest DenmarkQuicktest FinlandQuicktest BelgiumQuicktest Europe