Febertermometer

Febertermometer, vi har alla använt den. För bara några år sedan var den klassiska rektala termometern det som fanns i de flesta hushåll. En inte alltid så populär termometer. Nu finns det alternativ som mäter med samma tillförlitlighet.Febertermometrar finns i en massa olika modeller och de har olika tekniker, det är verkligen en djungel och det är lätt hänt att köpa första bästa termometer. Men kom ihåg att en termometer ofta hänger med i många år, därför gjorde vi en ordentlig undersökning innan vi valde vilka termometrar som skulle platsa i vårt sortiment. Klicka här för att läsa mer om vår febertermometer.

Quicktest har valt att erbjuda den klassiska örontermometern samt en IR-termometer. Detta har vi gjort i samråd med en läkare samt en barnsjuksköterka (specialistutbildad, totalt 4 års utbildning).

Många tycker att det är krångligt och obekvämt att ta tempen med en vanlig febertermometer. Med en IR-febertermometer eller örontermometer kan rektal mätning undvikas. IR-termometern mäter kroppstemperaturen enkelt, säkert och hygieniskt utan att ens röra huden. Detta har förändrat och framför allt förenklat mätning vid feber.

Febertermometer är för både vuxna och barn

En febertermometer med infraröd mätning är den absolut bästa för både barn och vuxna. IR-termometern gör det möjligt att ta tempen med hög säkerhet, dessutom är de idag mycket tillförlitliga.

Detta gör febermätningen enkel för dig som förälder, dessutom är den helt smärtfri för barnet, som annars kan uppleva febermätningen som obehaglig med en vanlig febertermometer rektalt. Speciellt när det ska tempas flera gånger om dagen. Notera att rektal mätning är än idag den metod som används vid klinisk diagnos.

Av just denna anledning ställs det höga krav på CE-märkning för febertermometrar. Våra termometrar är givetvis CE-märkta.

Febermätning med IR-eller örontermometer är snabb, enkel och säker

Febertermometern är praktisk när det kommer till just barn. Många barn ogillar att tempas, denna är nu ett minne blott. Du som förälder kan vara helt trygg med att  den återger en tillförlitlig mätning av barnets kroppstemperatur. Febertermometrar med infraröd mätning har en avancerad teknik som utvecklats snabbt de sista åren. Därför är den i många fall mer tillförlitlig än att mäta med en vanlig termometer i munnen eller i armhålan. 

Mätningen utförs dessutom betydligt snabbare med en IR-termometer än med en vanlig termometer. Vår IR-febertermometer visar resultatet omgående, vanliga termometrar kräver ofta en minut för att få en säker mätning. Under den tiden måste termometern dessutom ligga still i ändtarmen, örat eller under tungan. Nu kan du mäta på en sekund, helt utan beröring.

IR-mätning är hygienisk

En vanlig febertermometer kan vara en smitthärd. Vem vills stoppa den i munnen när den kanske har varit någon annanstans tidigare? Då IR febertermometern använder Infraröd teknik krävs ingen beröring eller kontakt med huden, därför är den alltid ren och fräsch för alla i familjen.

IR-termometrar används bl.a på sjukhus, vårdboende och vårdcentraler. Orsaken är främst hygien men även att den är snabb och enkel. 

Tips vid febermätning

Innan mätning av eventuell feber, oavsett om det är med en IR-termometer eller med en vanlig febertermometer, så rekommenderar vi att göra detta efter att personen har vilat i minst 30 minuter. Mätningen görs därför med fördel direkt på morgonen innan personen går upp. Notera att kroppstemperaturen är något högre på eftermiddagen än på morgonen.

Värt att veta är att det inte bara är fysiska ansträngningar som kan påverka kroppstemperaturen. Även psykisk anspänning kan höja kroppstempen. 

För vuxna är den normala kroppstemperaturen mellan 36,1-37,8°C. Dock visar ny forskning på att kroppstemperaturen är individuell, en del har lägre och en del har en högre normaltemperatur. Gör gärna noteringar på temperatur samt tidpunkt. På så vis lär du känna din egen eller ditt barns normala temperatur.

Barn har normalt en något högre temperatur än vuxna. Ett tips är att mäta barnets kroppstemperatur även när hen är frisk, så att man vet vad deras normala temp är. Kroppstemperaturen kan variera ganska mycket från individ till individ, dock klassas kroppstemperaturer över 38°C som feber.

Sammanfattning

  • En febertermometer som är av IR-typ är hygienisk
  • Den mäter och ger resultat på 1 sekund – utan beröring
  • Mät utan att väcka sovande barn
  • Mät gärna när du eller ditt barn är friska
  • Om möjligt mät direkt på morgonen
  • Lär känna din eller ditt barns normala temp

Therese Hultberg

Leg. Sjuksköterska

Publiceringsinformation

Texten är granskad och godkänd av:
Leg. Läkare
Leg. Sjuksköterska
2020-08-28

Onlinezon AB
Rönnowsgatan 8c 
252 25 Helsingborg SWEDEN
Du hittar våra tester på: 
Kronans ApotekApoteket Hjärtat
Säkra betalningar med:
Betalningar med KlarnaBetalningar med SwishBetalningar med kort
Expressleverans med:
Leveranssätt InstaboxLeveranssätt BudbeeLeveranssätt Postnord

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Vill du ta del av de senaste produkterna, erbjudanden och rabattkoder? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. 

Jag har läst och godkänner Quicktest's sekretess & integritetspolicy
Följ oss på Facebook och Instagram för att ta del av våra senaste erbjudande.
Onlinezon AB
Organisationsnummer: 559020-1470
Quicktest NorgeQuicktest DenmarkQuicktest FinlandQuicktest BelgiumQuicktest Europe