Karolinska Institutet har fastställt gällande nivåer av vitamin D enligt följande:
< 25 nmol/L = Brist
25-49 nmol/L = ev. brist
50-250 nmol/L = normalt
75 – 125 nmol/L = ev. optimalt
> 250 nmol/L = ev. toxiskt
D-vitamin, som egentligen är ett hormon, är viktigt för vårt skelett och tänder då vitaminet hjälper till att reglera kalkbalansen både till vår benstomme samt att hålla normala kalciumnivåer i blodet. Vitaminet bidrar också till immunförsvarets normala funktion och spelar en viktig roll i många processer i vår kropp. Länk till shoppen: Har du brist? Testa hemma och få svar på några minuter.
D vitaminbrist symptom
D-vitaminbrist hos vuxna leder till osteomalaci, det vill säga en benuppmjukning av skelettet. En av de viktigaste orsakerna till benskörhet är brist på D-vitamin. Vitaminet behövs för att kunna ta upp kalcium i tarmen och vid låga kalciumnivåer i blodet börjar skelettet lakas ut för att höja kalciumnivåerna.
Resultat från forskning tyder också på att brist på D-vitamin kan bidra till många andra sjukdomar. Till exempel har man sett kopplingar till olika infektionssjukdomar, diabetes, MS och olika cancerformer. Resultaten visar inte att bristen är en orsak till dessa sjukdomar utan istället en viktig bidragande faktor.
Vid brist på D-vitamin hos barn kan detta orsaka rakit den så kallade Engelska sjukan som innebär ett mjukt och missformat skelett.
Det finns vissa grupper som riskerar att få i sig för lite D-vitamin och dessa grupper kan därför behöva tillskott. Innan man startar med kosttillskott är det viktigt att testa sina nivåer med test för D-vitamin eftersom stora mängder av vitaminet är giftigt. För högt intag kan även ge illamående, ge en ökad risk för frakturer, leda till höga nivåer med kalcium i blodet samt en kalciuminlagring i njurar vilket kan leda till njursvikt. Det går inte att få för höga nivåer av vitaminet enbart genom ett matintag utan detta gäller om man äter tillskott.
Enligt en rapport från Livsmedelsverket 2018 visar undersökningar att en relativt stor andel av befolkningen inte får i sig tillräckligt mycket D-vitamin enligt de rekommendationer som finns. Ytterligare en undersökning från 2018, visar att var tionde ungdom kan ha D-vitaminbrist. Utifrån dessa resultat har Livsmedelsverket valt att utöka vilka som ingår i riskgrupper för brist samt valt att berika allt fler livsmedel med vitaminet.
Symptom på D-vitaminbrist
Symptom på D-vitaminbrist kan bland annat vara extrem trötthet, dålig aptit, smärtor i händer, armar, fötter och ryggslut, blodproppar och fetma. Vid allvarlig brist på vitaminet kan detta orsaka kramper. Dock är det mycket ovanligt med allvarlig brist i Sverige. Mild brist är dock ganska vanligt, faktum är att brist på vitaminet anses som underdiagnostiserat då symtomen ofta är diffusa eller till och med obefintliga, ibland kan d-vitaminbrist förväxlas med andra tillstånd. Därför upptäcks ofta inte brist vid vanliga besök hos vårdcentralen. Även mild brist kan ge avsevärda symptom, speciellt om bristen har varit långvarig.
Depression
Depression kan i vissa fall ha kopplingar till låga nivåer av D-vitamin.
Trötthet
Vid ett lågt värde av vitaminet kan man också känna sig tröttare än vanligt och mer orkeslös.
Dåligt humör och retlighet
Om man ofta känner sig på dåligt humör eller extra retlig och arg kan det vara vitaminet som har påverkat serotoninnivåerna i kroppen. Serotonin är vårt så kallade må-bra hormon.
Högt blodtryck
D-vitamin hjälper till att hålla blodtrycket på hälsosamma nivåer. Ett högt blodtryck kan vara ett tecken på låga nivåer.
Svaga muskler och sämre uthållighet
D-vitaminbrist kan påverka musklernas förmåga och ett symptom på brist kan bland annat vara svaga muskler eller sämre uthållighet.
Symptomen kan också bero på helt andra orsaker
Tänk på att flera av dessa symptom kan bero på helt andra orsaker och därför är det viktigt att testa för D-vitaminbrist innan man tar några extra kosttillskott för detta. Det kan också ta lång tid innan man utvecklar några symptom så det viktigaste rådet är att äta en varierad kost.
Vilka är i riskzonen och vad är dagsbehovet av D-vitamin?
Dagsbehovet är i genomsnitt 7,5 mikrogram per dag. Intag av dagsbehovet via maten varierar för olika åldrar och beroende på hur mycket en person exponerar sin hud för sol. Rekommendationerna för oss nordbor höjdes nyligen eftersom studier visat att vi behöver mer av detta vitamin än forskare tidigare trott. Nya rekommendationer från Livsmedelsverket för vuxna är 10 mikrogram per dag.
Det dagliga behovet kan också vara svårt att uppnå för särskilda riskgrupper vad gäller vegetarianer, veganer, allergiker och för personer som inte äter fisk och livsmedel berikade med vitaminet. Även personer som undviker solexponering kan ha svårt att uppnå det dagliga behovet. För dessa grupper kan det vara aktuell med ett tillskott av vitaminet främst under vinterhalvåret för de som vistas i solen under sommaren.
Hur får vi i oss D-vitamin?
Den största källan till att få i oss D-vitamin får vi med hjälp av solljuset under sommarhalvåret. Vitaminet bildas från kolesterolen i vår hud när huden utsätts för direkt solljus. För att tillgodose ett dagligt intag på 5-10 mikrogram behöver vi vistas i solen med direkt solljus mot kroppen upp till en kvart under 2-3 gånger i veckan. Vitaminet tas bäst upp vid exponering av framförallt ansiktet och underarmarnas insida. Den svenska vintersolen är inte tillräckligt stark för att huden ska bilda D-vitamin och kroppen får därför använda sig av det som lagrats i kroppen under sommaren. Har tillräckligt mycket lagrats i kroppen under sommaren kan det täcka en del av behovet även under vinterhalvåret. Dock är detta ganska ovanligt för oss som bor i Sverige.
D-vitamin finns också i vår mat men ofta i begränsade mängder och det kan vara svårt att få i sig tillräckligt bara genom kosten. Därför är solen på sommaren så viktigt för oss. Den största mängden D-vitamin finns i fisk och då framförallt fet fisk som lax, makrill, sill och tilapia. Andra viktiga källor är ägg – själva äggulan, kött, viss svamp och livsmedel som är berikade med D-vitamin. Det hittar vi till exempel i mjölkprodukter samt margarin och matfettsblandningar.
D-vitaminet finns i två former; dels Vitamin D3 som bildas i vår hud och som finns i exempelvis fisk, kött och ägg samt Vitamin D2 som finns i svampar och berikade livsmedel.