Kampanj! Köp tester för minst 395kr så får du ett Stelkramp Vaccinationsskydd självtest på köpet!

Borrelia information

Borrelia från fästingar

Ett litet fästingbett kan tyckas vara en småsak, men idag så vet vi bättre. Inte så att man måste drabbas av panik för att man har blivit biten av en fästing, men det är viktigt att inse att det här ska tas på allvar och hanteras på rätt sätt. Sjukdomen borrelia kan man få via fästingarna som bär på smittan. Det kan dock vara bra att veta att man inte nödvändigtvis kommer att drabbas på grund av bett, inte ens då fästingen bär på infektionssjukdomen. Plocka bort fästingen så snart du kan och gör rent såret. Håll sedan uppsikt över området där du blev biten.

Vad är Borrelia?

Bakterieinfektionen borrelia är välkänd i Sverige som en sjukdom man kan få via fästingbett. Bakterien som orsakar infektionen kallas för Borrelia burgdorferi och den är bara en av flera olika bakterier inom samma kategori som kan ge infektionen Lyme borrelios. På engelska så kallas sjukdomen just för Lyme Disease vilket kommer av det latinska namnet.

Bakterierna som också kallas för spiroketer når människan via ett värddjur, en så kallad vektor. I Sverige så är det fästingen Ixodes ricinus, eller ”fårfästingen”, som ofta fungerar som värddjur. Den suger blod från fåglar och andra djur såväl som från människor och får på så vis i sig bakterien. Det är inte varje fästing som har bakterien så varje bett är inte orsak till oro för att man ska bli sjuk. Bakterierna lagras i fästingens mage och kommer vid kommande bett att ta sig från tarmkanalen och via spottkörtlarna till det djur eller människa som fästingen suger nytt blod från.

Om man får i sig dessa bakterier så kan de spridas vidare i kroppen och orsaka en hel del obehag. Det bästa är att behandla borrelian på tidigt stadium. Då slipper man handskas med värre åkommor som inflammationer och infektioner i viktiga kroppssystem som till exempel nervsystemet. Ett enkelt självtest ger svar på bara några minuter, du hittar vårt självtest för borrelia här.

Borrelia Symptom

Det är mycket viktigt att vara uppmärksam om symptom som kan tyda på att man har drabbats av borrelian. Vanliga symtom på borrelia är:

  • Huvudvärk
  • En känsla av ihållande trötthet
  • Ont i både muskler och leder
  • Hud som är irriterad och rodnader som har en diameter på minst 5 cm. Röda märken uppstår ofta inom 3-30 dagar efter bett. Man kan ha utslaget under flera veckors tid.
  • Rodnader som fortsätter att växa.
  • Borrelia lymfocytom på örsnibben. Detta är en svullnad som är röd och får snibben att hänga ner. Detta ses ofta hos barn som drabbats.
  • Illamående
  • Yrsel
  • Stelhet i nacken
  • Feber
  • Lymfkörtlar som infekterats
  • Hjärtproblem

Det finns också allvarligare symptom som kan inträffa efter ett fästingbett men som inte är så vanliga. Detta särskilt om man går in på tidigt stadium och får penicillin redan vid mildare symptom. Om man låter infektionen sprida sig okontrollerat i kroppen och nervsystemet och hjärnan drabbas så är det faktiskt så att det kan leda till bestående men som man sedan inte kan bota. Men som sagt det här är mycket ovanligt och inte anledning till att aldrig mer gå ut i skog och mark där fästingarna lever sina liv.

Är detta borrelia?

Visst är det bra med information online och att man kan söka online, men självdiagnostisera inte genom att läsa på nätet. Du kan till exempel välja att ta ett borreliatest för att snabbt få veta om det är borrelia eller inte. Det kan inte anses vara slöseri med tid att ta ett test eller att gå till doktorn. Även om det med största sannolikhet kommer att visa sig att du inte har smittats så är det viktigt att du kontrollerar saken efter ett bett som kanske har gett dig eller ett barn en rodnad eller svullnad. Detta särskilt då fler borrelia symptom upplevs.

Det är inte svårt att fastställa om man har drabbats så det kan tyckas fel att ignorera saken och riskera biverkningar som kan ta lång tid att läka. Även om du inte har sett en faktisk fästing på kroppen så kan du ha blivit biten. Om du efter vistelse i skog, högt gräs eller annan plats där fästingarna finns, ser hudrodnad så ska du absolut se till att få ett professionellt svar på frågan om det är borrelia. Ett fästingbett kliar, känner du klåda rekommenderas att kontrollera extra noga i just det området.

Borrelia från fästingbett

Hur får jag och hur undviker jag borrelia?

Man får inte en borreliainfektion hur som helst. Man måste först bli biten av en fästing som bär på smittan och bettet ska vara sådant att smittan lyckas ta sig in i den egna kroppen. Det händer att fästingar som bär på smittan biter men att bakterien inte hinner ta sig in i kroppen då djuret tagits bort snabbt. Med tanke på detta så är det verkligen klokt att vara uppmärksam. Har man tagit en promenad i ett skogsparti och vadat lite i högt gräs så bör man kontrollera om man fick med sig en objuden gäst. Med en bra fästingplockare så får man snabbt bort fästingen, och risken för att smitta skulle ha tagit sig in i kroppen minskar då avsevärt.

Fästingplockare är bra att använda sig av då de gör det möjligt att få ut djuret i ett stycke och på ett smidigt sätt. Om delar sitter kvar så har man inte eliminerat risken för smitta. Det ska man tänka på både vad gäller människor och djur.

Det finns fästingar över hela Sverige. Det är bara i Norrlands inland som man kan slippa de blodtörstiga små djuren. Särskilt vid de svenska kusterna så får man vara beredd på att bli biten om man går omkring i snåriga naturområden med bara ben. Man räknar med att cirka en tredjedel av alla fästingar som finns i Sverige bär på smittan och att 1 bett på 150 ger infektionen. Med andra ord så är det inte helt ovanligt men heller inte något som sker vid varje fästingbett.

Om man klär sig i långbyxor, strumpor, långa ärmar och även stövlar så blir det svårare för fästingarna att komma åt huden. Även om de skulle klättra in i en stövel så hinner de inte fram under strumpor och byxor innan man skakar bort dem och tvättar sig efter utflykten. Under perioder då man vistas mycket utomhus så ska man gå igenom kroppen på sig själv, barn och husdjur dagligen. Fästingarna syns väl och så även fästingbett som kan leda till infektion.

Om du har husdjur

Om man har katt eller hund som rör sig regelbundet utomhus så är risken stor att djuret kommer att komma hem med fästingar. Om man inte har för vana att kolla djurets päls dagligen så kanske man först upptäcker fästingen då den har vuxit sig stor och ser ut lite som en vätskefylld bula i grönblå färg. Det är viktigt att plocka bort fästingen och att göra det på rätt sätt. Lär dig mer om hur man plockar bort fästingar på husdjur och se till att inga delar blir kvar i djurets hud. Tänk på att pälsdjur kan komma hem med fästingar som rör sig fritt i pälsen och som är redo att klättra vidare till människor som finns i hushållet. Var också noggrann med att tvätta händer och fästingplockare efter att ha tagit hand om djuret.

Om det är så att husdjur får vistas i sängar, soffor och andra platser där man sitter och vilar tillsammans så ökar risken för att man ska bli biten. Hemma så är man ju inte på samma vakt som i skogen. Man går inte omkring med stövlar, strumpor och långa byxor i alla lägen, och därför så är husdjur en extra risk under fästingsäsongen som sträcker sig från tidig vår till sen höst.

Lär barn att vara uppmärksamma på fästingar

Ett bra sätt att skydda sig mot fästingbett och borrelia på är att se till att barn lär sig mer om hur man upptäcker betten och de små svarta djuren. Barn kan undersöka husdjur dagligen och också tala om då de tror att de själva har blivit bitna. Om man inte lär barnen om fästingarna och betten så finns risken att de inte talar om att de har blivit bitna. Då kanske man inte ser sambandet mellan symptom och fästingbettet vilket kan leda till att man inte behandlar på rätt sätt i tid.

Tänk bara på att förklara på ett lugnt sätt och att inte skrämma barn från att vistas utomhus på grund av fästingarna. Det gäller att komma ihåg att det faktiskt inte rör sig något större hot och det särskilt när man hanterar bett på rätt sätt. När barn är uppmärksamma och aktivt undersöker sig själva och husdjur så kan man i stort sett eliminera risken för att drabbas av borrelia. Så ett litet fästingsamtal och en enkel lektion i fästingplockning är verkligen en god investering i familjens hälsa.

Borrelian är ett faktum, vad gör jag nu?

När man har konstaterat med ett borrelia test eller hos läkaren att man har smittats så är det behandling med antibiotika som gäller. Då det bara rör sig om rodnad i huden så bör man snabbt bli bra igen, men då smittan har spridit sig vidare i kroppen så kan det krävas lite mer och man får kanske räkna med längre återhämtning. Inflammationer som leder till skadad hud eller andra problem kan också behöva andra typer av behandlingar om man till exempel får problem med smärta eller klåda.

Det är viktigt att man talar med en kunnig läkare om hur man ska behandla på bästa sätt och hur man kan lindra de följdsjukdomar som man kanske har drabbats av på grund av borrelian. Det finns en kronisk form av borrelia som kallas för borreliaartrit. Det här är ett sjukdomstillstånd som kan uppstå om man inte behandlar borrelian då den först konstateras. Om man får kronisk borrelia så gäller det att se på rätt sätt att hantera den på så att man kan leva ett så normalt liv som möjligt.

Man kan inte bli immun mot borrelia

Det är otroligt viktigt att förstå att man inte kan bli immun mot borrelia. Har du haft infektionen en gång så kan du få den igen. Ett nytt fästingbett kan ge samma problem, så bara för att man har behandlat en gång så kan man inte slappna av och sluta kontrollera huden efter vistelser i naturen. Det finns inget vaccin mot infektionssjukdomen och därför så kan ingen gå säker.

Visst kan man i stort sett göra det omöjligt att bli smittad om man inte har husdjur och aldrig går ut i naturen, men det är inte ett troligt scenario. Det år svårt att helt gardera sig mot fästingarna så det bästa är att lära sig goda rutiner för regelbunden kontroll av huden och att söka hjälp vid misstanke om bett.

Det visste du kanske inte om Borrelia…

Borrelian är en uppmärksammad infektionssjukdom i Sverige, men det finns saker som du kanske inte visste om den. Här är några fakta som du bör vara medveten om:

  • Borrelia anses av många forskare vara den mest komplicerade typ av bakterie som vi hittills känner till. Man jämför den faktiskt med HIV.
  • Antibiotika fungerar bra för att reducera symptom, men faktum är att man inte är helt säker på att man med antibiotika kan bli helt fri från bakterien.
  • Man har under senare år insett att borrelian finns i många fler internationella fästingpopulationer än vad man först trodde.
  • Det är inte säkert att ett första blodtest visar att man har bakterien i kroppen då borrelian i cysta-form inte avger något DNA. Man kan därmed behöva flera borrelia test för att komma fram till rätt diagnos.
  • Fästingar kan föra med sig andra smittor, inte bara borreliabakterier.
  • Borreliabakterier är mästare på att ta sig till platser i kroppen där immunsystem och antibiotika inte har full verkningskraft.
  • Det är inte bara fästingar som sprider borrelian. Bakterien kan även komma med andra insekter som bits som till exempel myggor.

Fredrik Lönnqvist

Leg. Läkare.
Specialist inom internmedicin och endokrinologi

Publiceringsinformation

Faktagranskad 2020-09-05
Leg Läkare
Leg Sjuksköterska

Onlinezon AB
Rönnowsgatan 8c 
252 25 Helsingborg SWEDEN
Du hittar våra tester på: 
Kronans ApotekApoteket Hjärtat
Säkra betalningar med:
Betalningar med KlarnaBetalningar med SwishBetalningar med kort
Expressleverans med:
Leveranssätt InstaboxLeveranssätt BudbeeLeveranssätt Postnord

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Vill du ta del av de senaste produkterna, erbjudanden och rabattkoder? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. 

Jag har läst och godkänner Quicktest's sekretess & integritetspolicy
Följ oss på Facebook och Instagram för att ta del av våra senaste erbjudande.
Onlinezon AB
Organisationsnummer: 559020-1470
Quicktest NorgeQuicktest DenmarkQuicktest FinlandQuicktest BelgiumQuicktest Europe