Ägglossningstest

Med ett ägglossningstest kan du enkelt kontrollera när du har ägglossning och störst chans att bli gravid.

Här kan du köpa ägglossningstest.

Ägglossningen sker mitt i menstruationscykeln, ungefär 14 dagar innan mens. Har du regelbunden mens är det ganska enkelt att räkna ut vilka dagar ägglossningen äger rum. Är du osäker så använd vår populära kalender som ger dig mer exakt information om när du får din ägglossning.

Hur fungerar ett ägglossningstest?

Vid ägglossning ökar det luteniserande hormonet LH i kroppen. Stegringen sker 24-36 timmar innan ägglossning och kommer därmed ganska hastigt. Hormonet inducerar kvinnans ägglossning och påverkar även funktionen hos gulkroppen så att slemhinnorna i livmodern blir mer mottagliga för ett befruktat ägg. Hormonet LH finns även hos mannen och har till uppgift att underhålla nivåerna av det manliga könshormonet.

Ett ägglossningstest mäter nivåerna av LH i kvinnans kropp och påvisar vid positivt resultat LH-stegring. Ägglossningen är då mycket nära.

Rent praktiskt fungerar ägglossningstestet ungefär som ett enklare graviditetstest; du kissar på teststickan och resultatet visar sig inom någon minut i ett fönster på ägglossningsstickan. Det finns även ägglossningstest med behållare för dig som tycker att det känns ohygieniskt att hålla i stickan och sedan rikta urinstrålen mot den. Du kissar då i behållaren och stickar sedan ner teststickan i urinskålen. Resultat visar sig i stickans ”display” inom ett par minuter.

Ett ägglossningstest ger dig möjlighet att bekräfta LH-stegring, och därmed öka dina chanser till graviditet inom de närmaste två dygnen. Det är med andra ord ett bra hjälpmedel för dig som försöker bli gravid på naturlig väg.

När på dygnet är det lämpligt att utföra testet?

Många ägglossningstester ger dig idag möjlighet att testa när som helst på dygnet. Det kan dock vara lämpligt att göra testet vid ungefär samma tidpunkt varje dag. Vissa tillverkare avråder dock från att ta testet innan klockan 10 på morgonen. 

Det förekommer också test där du inte får kissa 4 timmar innan du tar ägglossningstestet. Annars är det inte säkert att LH-mängden i urinen är tillräckligt hög för att kunna upptas av testet. Ta alltid för vana att läsa igenom bipacksedeln på ägglossningstestet innan du genomför det.

Hur maximerar jag mina chanser till graviditet med ägglossningstestet?

Vilken dag i månaden som är lämplig att testa beror på din menscykel. En normal menscykel omfattar cirka 26-31 dagar, men det finns variationer från 20 upp till 40 dagar. Endast du själv vet exakt hur din menscykel ser ut. Är din cykel 21 dagar eller kortare så kan du ta ägglossningstestet på dag 5. Är din cykel 30 dagar så är det lämpligt att börja testa på dag 10. Har du en längre menscykel på 40 dagar eller mer så kan du börja testa 17 dagar innan menstruation.

Vissa kvinnor har dock en oregelbunden menscykel, vilket gör det lite svårare, men ändå fullt möjligt att beräkna när din ägglossning är på gång. Om din mens varierar mer än 3 dagar så utgå från den kortaste menscykeln du har haft under de senaste 6 månaderna.

Du kan behöva ta flera teststickor för att säkerställa LH-ökning under en menscykel. Tveka då inte att ta flera ägglossningstest. Det är alltid bäst att vara på den säkra sidan, även om det kostar någon sticka extra.

När ägglossningstestet visar på ökade nivåer av hormonet LH, så är det lämpligt att ha vaginalt samlag inom 48 timmar för att maximera dina chanser att bli gravid. Dagarna då du har allra störst möjlighet att bli gravid är dagen innan ägglossning samt själva ägglossningsdagen. Därför är det mycket fördelaktigt om du har samlag samma dag som testet ger utslag och/eller nästa dag. Dina chanser att bli gravid är då relativt goda.

Hur läser jag av ägglossningstestet?

Dagens ägglossningstest är ganska lätta att läsa av. De flesta test har två sträck: referenstecknet och resultatstrecket. Det förstnämnda är till för att visa att du har utfört testet korrekt. Det andra visar om du har ägglossning. Resultatstrecket ska vara starkare eller lika starkt som referensstrecket när LH-stegringen har startat. Är resultatstrecket svagare eller uteblir helt (vanligt förekommande) så har du alltså inte ägglossning. Gör då ett nytt test vid samma tidpunkt under dagen efter.
 
Resultatet bör läsas av inom 5 minuter för att vara säkert. Efter längre tid än så är ägglossningstestet inte längre tillförlitligt och dess resultat kan redan ha ändrats.

Är ägglossningstestet positivt så kan du vara säker på att LH-stegringen har börjat och att du troligen kommer att vara fruktsam under de närmaste dagarna.

Är ett positivt resultat helt pålitligt?

Tyvärr inte helt och hållet. Ägglossningstestet visar ökningen av det luteniserande hormonet, LH, i kvinnans kropp. Nivåerna av LH ökar 24-36 timmar innan ägglossning. Testet visar alltså vad som händer före själva ägglossningen, inte själva ägglossningen i sig.

Det kan därför vara så att det inte sker någon ägglossning trots att ägglossningstestet ger ett positivt svar, men det är mycket ovanligt. Du ska därför alltid utgå från att ägglossningen kommer om du får ett positivt resultat. Något annat vore onödigt.

Kan ägglossningstester reagera på graviditet?

Vid graviditet strömmar hormonet Beta hCG ut i blodet. Detta hormon är till sin natur mycket likt LH. De flesta ägglossningstester kan inte skilja på de två hormonerna. Därför kan ett ägglossningstest reagera på Hcg och visa graviditet. Men ett ägglossningstest bör aldrig ersätta ett graviditetstest. Hcg förekommer i kroppen även när du inte är gravid. Beta Hcg finns dock bara vid graviditet. Ett ägglossningstest är dock inte tillräckligt avancerat för att kunna skilja på de olika variationerna av hCG och kan därför felaktigt visa på graviditet. Därför ska man alltid ta ett graviditetstest om man tror att man är gravid. Ägglossningstestets besked är helt enkelt inte tillförlitligt nog, och när det gäller graviditet så kan man inte sväva i ovisshet, man måste med säkerhet veta.

Handla prisvärda och pålitliga ägglossningstester hos oss!

Hos oss på quicktest.se hittar du ett stort utbud av ägglossningstester till låga priser. Vi samarbetar bara med etablerade leverantörer och kan på så sätt alltid erbjuda dig kvalitetsprodukter.
 
Du handlar enkelt i vår kassa och har din order i brevlådan redan följande dag om du beställer innan kl 16.00. Våra paket är naturligtvis diskreta och ingen vet vad de innehåller. Med oss kan du både spara pengar och få pålitliga produkter som maximerar dina chanser att bli gravid. Varmt välkommen med din beställning och lycka till!
 

Vanliga frågor om ägglossning

Hur säkra är era ägglossningstester?

  • Tillförlitligheten är 100% när de testet används på rätt sätt. Notera dock att om du går på hormonbehandling kommer testet inte vara pålitligt, då rekommenderas att du istället konsulterar din läkare.

Kan jag använda ägglossningstestet i preventivt syfte?

  • Nej. Detta test är utvecklat för att upptäcka din ägglossning och ska inte användas i ett preventivt syfte.

Hur går det till?

  • Genom att kissa direkt på den absorberande delen sugs urin upp i testet. Om ägglossning är nära i tiden kommer testet tydligt indikera detta. Du får svar inom några minuter.
Quicktest Onlinezon AB
Rönnowsgatan 8c 
252 25 Helsingborg SWEDEN
Säkra betalningar med:
Expressleverans med:
Följ oss på Facebook och Instagram för att ta del av våra senaste erbjudande.
Quicktest Onlinezon AB
Organisationsnummer: 559020-1470
Quicktest NorgeQuicktest DenmarkQuicktest Finland
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram