Ägglossning

De flesta vet att kvinnans ägglossning är avgörande för att graviditet ska uppstå. Men vad är egentligen en ägglossning och vad är det som sker i din kropp? Nedan följer information som är kontrollerad och godkänd av en överläkare inom obstetrik och gynekologi.

Här går vi på djupet inom ämnet och försöker ge dig svar på allt om ägglossning och befruktning genom vaginalt samlag.

Här kan du läsa om ägglossningstest.

Menstruationen

Alla fertila tjejer/kvinnor har en mer eller mindre regelbunden menstruation. Det vanligaste är att menstruation infaller var 28:e dag, men tiden kan variera några dagar till och från för varje individ.

Den så kallade menstruationscykeln räknas från första dag i en menstruation till första dagen i nästa menstruation. Ägglossningen sker cirka 14 dagar före menstruation.

Under ett par dagar innan och efter ägglossning har du en bra chans att bli gravid. Vet du inte när din ägglossning sker? Här kan du använda vår populära Ägglossningskalender.

Hur fungerar ägglossningen?

Ägglossningen sker cirka 14 dagar före menstruation. Det mogna ägget lossnar från äggstocken och glider ner i äggledaren. Livmoderns slemhinna förtjockas och växer så att den kan ge näring åt ett befruktat ägg. Om ingen befruktning sker så spricker slemhinnan och kommer ut som en menstruationsblödning cirka 14 dagar efter att ägglossningen har ägt rum.

Ägglossningen styrs av hypofysen i hjärnan, som sänder ut hormoner i blodet, vilket får äggstockarna och livmoderslemhinnan att reagera och i sin tur börja producera eget hormon. Det hormonet kallas för östrogen och påverkar äggstockarna så att ägget mognar i blåsan. För att ägglossning ska kunna ske måste det dock finnas tillräckligt med östrogen i blodet.

Om nivåerna är otillräckliga så kan slemhinnan i livmodern fortfarande växa, men inget ägg lossar.

När ägget lossar bildas så kallat gulkroppshormon i slemhinnorna i livmodern. Gulkroppshormon, eller prostogen som det också kallas, är ett slags förstadium till östrogen och förbereder slemhinnorna för befruktningen. Östrogenet påverkar slemhinnorna som blir mindre kompakta och därmed kan spermierna lättare tränga igenom och nå fram till ägget. De får också lättare att överleva i slidan och kan leva där i upp till en vecka. Det här medför att befruktning kan ske.

Sker ägglossning alltid vid menstruation?

Nej, det kan uppstå en menstruations-liknande blödning även om en ägglossning inte har ägt rum veckorna före. När ägglossning sker lossar slemhinnan och menstruationsblödning kan bli lite mer riklig och vara lite längre än när ägget inte lossar. Ägglossning sker alltså inte vid varje menstruation, och det är ingenting du behöver oroa dig för.

Om ägget inte befruktas så kommer behövs inte gulkroppen, utan skrumpnar och hormonerna minskar.

Menstruationscykeln fortsätter precis som vanligt och efter cirka 14 dagar kommer din menstruation återigen.

När under ägglossningen är det störst chans att bli gravid?

Ägglossningen varar bara under en kort period i menstruationscykeln. Ett obefruktat ägg lever bara cirka ett dygn i äggledaren, sedan dör det.

Naturen är dock smart och därför kan spermierna leva flera dygn inne i slidan i väntan på att det ska komma ett ägg som de kan befrukta. Men allra störst chans att bli gravid har du naturligtvis om sädestömningen, via vaginalt samlag, sammanfaller med ägglossningen, det vill säga samma dag som ägglossning sker. Bra chans finns under perioden två till tre dagar före ägglossningen till någon dag efter.

Om befruktningen

Att pricka in ägglossningen helt exakt är ofta svårt.

I stället för att tajma ägglossningen rekommenderar vi därför att ni har ett normalt samliv med samlag två till tre gångar per vecka.

Vissa par kan tyvärr ha svårigheter att bli gravida, men åtta av tio som har regelbundna samlag lyckas bli gravida inom ett år.

Spermiernas väg till ägget

I mannens testiklar finns omogna celler som via det manliga hormonet testosteron kan utvecklas till spermier. Spermien består av ett huvud med arvsmassan (ärftliga anlag) och en längre svans med vars hjälp spermien ”simmar” in i livmodern. Vid ejakulation, eller sädesuttömning, så sprutas flera hundra miljoner spermier in i slidan, men endast en kommer vara vinnare och befrukta ägget.

Spermierna kan överleva i livmodern upp till fem dygn. Vid ägglossning är läget gynnsamt för spermierna att tränga igenom slemhinnorna vid livmodertappen och befrukta ägget. Spermier nybildas konstant och färdiga spermier kan lagras i testiklarna under flera veckor. En sädesuttömning kan därför befrukta ett ägg oavsett när den sker. Det viktiga är bara att den sammanfaller någorlunda med kvinnans ägglossning.

Går det att medicinskt framtvinga en ägglossning?

Ofrivillig barnlöshet beror ofta på att kvinnans äggproduktion inte fungerar tillfredställande. Orsaken kan också vara hormonrubbningar. Idag finns det medicin som påverkar äggstockarna så att ägglossning lättare sker.

Dessa läkemedel skrivs ut av gynekolog och specialister i obstetrik. Medicinens verksamma ämne, klomifen, stimulerar äggstockarna och bidrar till att äggen mognar och lossar.

Ägglossningen inträffar vanligen fyra till tio dagar efter avslutad tablettkur. Under den tiden är det viktigt att man har vaginalt samlag för att maximera chanserna att bli gravid. Du kan själv enkelt kontrollera exakt när ägglossningen sker med hjälp av våra pålitliga ägglossningstest.

Det är alltså möjligt att öka chanserna till ägglossning och graviditet på medicinsk väg. Däremot kan man inte öka antalet ägg eftersom varje kvinna har ett bestämt antal sedan födseln.

Kan jag själv kontrollera om jag har ägglossning?

Du kan köpa ett ägglossningstest här av oss på quicktest.se eller på valfritt apotek.

Vill du inte göra det så kan du själv försöka kontrollera om du har ägglossning på två sätt: slidsekret och temperaturtagning.

Slidsekretsmetoden

Ta lite sekret från slidan på ditt pekfinger och tryck sedan fingret mot tummen och dra därefter isär fingrarna. Om det då uppstår en tunn slumtråd, cirka 3 till 6 centimeter lång innan den spricker, så är det ett bra tecken på att du har ägglossning.

Vid ägglossningen ändrar sig nämligen slidsekretet och blir mer genomskinligt. Utseendet påminner en hel del om rå äggvita och är trådaktigt och segt. Vid ägglossning kan sekretet även förekomma mer rikligt.

Temperaturkontroll

Vid ägglossningen stiger kroppen temperatur med 0,3 till 0,5 grader. Ta temperaturen på morgonen direkt när du vaknar under några dagar. Har du en temperatur som är lite förhöjd är det ett tydligt tecken på ägglossning. Tänk dock på att andra faktorer såsom infektioner och stress också kan påverka din kroppstemperatur.

Ingen av dessa två metoder är absolut säker, men du får förhoppningsvis en bra indikation på att du har ägglossning. En kunskap som kan vara mycket värdefull om du planerar att bli gravid.

Gör ägglossning ont?

Vissa kvinnor kan uppleva lite smärta eller obehag i magen nedre del. Brösten kan också kännas ömma och spända. Men de flesta känner eller märker inget alls. En del upplever lite flytningar som till sin natur kan vara trögflytande, trådaktiga och genomskinliga. En liten blödning kan också uppstå.

Det bästa sättet att få ökad kunskap om sin ägglossning är att hålla regelbunden koll på sin menstruationscykeln. Skriv regelbundet upp när menstruation inträffar varje gång. Då vet du ungefär när det är dags för ägglossning och kan maximera dina chanser att bli befruktad.

När har man ägglossning?

 • Ägglossningen sker alltså inte i samband med din menstruation, men när du har den beror på hur din menstruationscykel ser ut. En menstruationscykel kan vara i allt från 25-32 dagar, normalt sker ägglossningen ca 11 dagar efter menstruationens första dag om man har en regelbunden cykel (ca 25 dagar). Har man en cykel på ca 28 dagar kan ägglossningen ske upp till 16 dagar efter första dagen i menstruationen.

  Det bör dock tilläggas att det är vanligt med oregelbunden menstruationscykel, långt ifrån alla kvinnor har en regelbunden mens. Det är med andra ord inget konstigt om din menstruation inte kommer exakt samtidigt varje månad. Är du dock van vid att ha en regelbunden menstruation men helt plötsligt upplever kraftig oregelbundenhet kan du alltid kontakta en läkare för rådgivning.

Hur många dagar varar ägglossningen?

 • Normalt sker ägglossning under en dag, men notera att du kan bli gravid både före och efter då mannens spermier lever i upp till 2-5 dagar i kvinnans kropp.

Hur räknar jag ut min ägglossning?

 • Om du känner dig osäker på när du har din ägglossning kan du alltid räkna ut när den kommer nästa gång, tänk dock på att detta inte är någon exakt uträkning och du alltid bör skydda dig mot oönskad graviditet. Använda gärna vår populära kalender här

  Menscykel på ca 25 dagar: ägglossning sker ca dag 9-13

  Menscykel på ca 28 dagar: ägglossning sker ca dag 12-16

  Menscykel på ca 34 dagar: ägglossning sker ca dag 18-22

Vad händer efter ägglossningen?

 • När du haft ägglossning leds ägget via äggledarna till livmodern där slemhinnan i livmodern är redo att ta emot det. Om ägget inte är befruktat kommer kroppen att stöta bort det tillsammans med slemhinnan, detta är en blödning och kallas för menstruation. Efter din menstruation kommer du få en ny ägglossning varpå det mogna ägget leds till livmodern på nytt.
  Om ägget har blivit befruktat kommer det, i de flesta fallen, att stanna kvar i livmodern och växa – läs mer om graviditet här.

Vad händer vid en ägglossning?

 • Till skillnad från vad många tror sker inte ägglossningen och mensen samtidigt. Strax efter din menstruation kommer mängden hormoner i din kropp att öka, dessa hormoner påverkar sedan dina äggstockar och bidrar till att ägget som mognar i sin blåsa. Under denna period kommer äggstockarna att producera mer östrogen, detta hormon gör det lättare för spermier att tränga in till livmodern för att befrukta ägget.

  Ägget innesluts i en blåsa i äggstockarna, när det är moget kommer det vandra genom äggledarna ner i livmodern. Din kropp kommer även att producera ett hormon som betecknas LH, hormonet fungerar som en signal mellan hjärnan och äggstockarna som gör sig redo för ägglossning.

  När kroppen signalerar att ett ägg är moget kommer blåsan som omsluter ägget att brista, nu bildas ytterligare ett hormon som kallas för gulkroppshormon. Detta hormon hjälper kroppen att göra livmodern redo för att ta emot ett ägg, slemhinnan i livmodern växer och skapar en miljö där ägget kan fastna.

  Alla kvinnor och olika och upplever där med ägglossning på olika sätt. Vissa känner inte av det alls medan andra har mer obehag och smärta under denna period. Det är även vanligt att man upplever en mindre och kortare blödning under ägglossningen. Skulle du känna oro, svåra obehag eller smärtor kan du alltid kontakta din gynekolog, vårdcentral eller barnmorska för råd och hjälp.

Quicktest Onlinezon AB
Rönnowsgatan 8c 
252 25 Helsingborg SWEDEN
Säkra betalningar med:
Expressleverans med:
Följ oss på Facebook och Instagram för att ta del av våra senaste erbjudande.
Quicktest Onlinezon AB
Organisationsnummer: 559020-1470
Quicktest NorgeQuicktest DenmarkQuicktest Finland
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram